četvrtak, 12. septembar 2019.

Nedelja ruskog dečjeg filma od 16. do 18. septembra

Nedelja ruskog dečjeg filma „Bajke detinjstva” održava se treći put u Beogradu zahvaljujući saradnji Grada Beograda sa ruskom kompanijom „Vifsaida” (Moskva) i Međunarodnim fondom jedinstva pravoslavnih naroda, a u izvršnoj produkciji Omladinskog pozorišta „Dadov” od 16. do 18. septembra.

Nedelja ruskog filma za decu pod nazivom „Bajke detinjstva” ima za cilj da se srpska publika upozna sa igranim, dokumentarnim i animiranim filmovima, koji su snimljeni u ruskim studijima za decu i omladinu. Svi predstavljeni filmovi nose tematiku tradicionalnih porodičnih vrednosti i očuvanja duhovne tradicije slovenskih naroda. Nedelja filma ima za cilj da upozna građane Srbije sa elementima tradicionalne ruske kulture, ruskim jezikom i ruskom književnošću, sa naglaskom na poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine, na razvoj i poštovanje kulturne, jezičke i uzrasne ravnopravnosti, tolerancije i uvažavanje različitosti.

Svečano otvaranje festivala održaće se 16. septembra sa početkom u 11 časova u prostorijama Omladinskog pozorišta „Dadov”.

Ove godine organizatori će predstaviti program savremenih igranih filmova kao što su „Mali vojnik”, Viktorije Fanasjutine, kojim će biti otvorena Nedelja filma, zatim „Sa podnožja brda”, Jane Poljaruš, Tamare Cocorije i Konstantina Kutueva i „Ostrvo za popravljanje”, novosibirskih autora Denisa Vjaznikova i Ane Protokovilo. Specijalni program posvećen dvadesetogodišnjici Savezne države Rusije i Belorusije pripremljen je zajedno sa filmskim studiom „Belorusija film”, a predstaviće ga režiser igranog i animiranog filma, scenarista, dramaturg, laureat i dobitnik diploma sa međunarodnih i nacionalnih konkursa u oblasti filma, muzike i literature Elena Turova.

Gosti Nedelje filma ove godine će biti filmski producent Alekasndar Golutva, zamenik ministra kulture Novosibirske oblasti Irina Kuzaeva, autori filmova Denis Vjaznikov i Jana Poljaruš, muzički duet „FX” (Ana Karkač i Evgenija Andrejkina), direktor „Novosibirsk kinovideoprojekcije” Marija Lendova i drugi.

Specijalni događaj Nedelje filma je tradicionalna prezentacija međunarodnog kulturnog projekta „Mult-Most”, u čijoj realizaciji su učestvovala srpska i ruska deca, stvarajući samostalne animirane filmove.

Besplatne projekcije filmova organizovane su u saradnji sa opštinama Vračar, Savski venac, Palilula, Voždovac i Rakovica, kao i sa kulturnim centrima CK „Vlada Divljan”, UVC „Šumice”, CK „Rakovica” i Omladinskim pozorištem „Dadov” u ruskih filmova za decu.

U okviru posete, gosti iz Moskve će takođe posetiti Narodni muzej u Beogradu, Muzej Nikole Tesle i obići Beograd turističkim autobusom u okviru saradnje sa Turističkom organizacijom Beograda. 

Za sve dodatne informacije sugrađani mogu kontaktirati sa urednikom programa Markom Čelebićem putem telefona 063/241-971 ili mejla: marko.celebic@dadov.rs, kao i sa Vladimirom Mijovićem, direktorom Omladinskog pozorišta „Dadov”, putem telefona 063/239-803 ili mejla: vladimir.mijovic@dadov.rs.