četvrtak, 19. septembar 2019.

Gradonačelnik Beograda: Beograd ide ka lepšoj, zdravijoj i zelenijoj prestonici

Zadovoljstvo mi je što živimo i radimo u gradu koji se ubrzano razvija i gde svakoga dana možemo videti rezultate napornog rada, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić za Večernje novosti

– Od početka meseca, završeni su neki od najznačajnijih radova u prestonici, kao što je rekonstrukcija Trga republike, Topličinog venca i Karađorđeve ulice. Uporedo sa tim, otvorili smo novoizgrađeni vrtić na Altini, kao i vrtić u okviru OŠ „Jovan Cvijić”, čime smo obezbedili novih skoro 300 mesta za mališane i smanjili listu čekanja – istakao je Radojičić.

Na tome se ne zaustavljamo, naveo je on i dodao da se nastavlja sa sređivanjem ulica, trgova i fasada, kao i rekonstrukcijama, škola i bolnica.

– Ispunjavamo i predizborna obećanja, pa smo tako sve bliže uvođenju metroa, gradnji nove dečje bolnice „Tiršova dva” i realizaciji drugih projekata. Nastavljamo da brinemo o svim građanima, da im omogućujemo bolje uslove za kvalitetniji život, bez obzira na to u kom delu grada žive. Kao dečji lekar na čelu grada, posebno brinem o najmlađima. Oni su naša budućnost i želimo da im omogućimo što bolje uslove za obrazovanje, lečenje, razvoj, igru – naglasio je gradonačelnik Radojičić.

Radojičić je istakao da je sve to moguće zahvaljujući stabilnim finansijama grada Beograda, kao i istorijski velikom budžetu. 

– Sada kad smo znatno unapredili gradsku infrastrukturu, imamo uslova da krenemo na sledeći nivo, ka ostvarenju novih ciljeva - da naš grad bude zeleniji, zdraviji i funkcionalniji. Da građanima omogućimo čistiji vazduh, čistije reke, kvalitetniju vodu. Da smo ozbiljni u ovoj nameri, pokazuje i to što su u toku završne pripreme za kandidaturu za Zelenu prestonicu Evrope. Samo kandidovanje predstavlja veliki korak, jer podrazumeva da ocenimo trenutno stanje i postavimo jasne kriterijume i unapređenje u 12 oblasti važnih za zaštitu životne sredine i za zdravlje građana. Sam proces prijave nam daje mehanizme da sistemski pratimo napore i merimo koliko smo postigli. Mi želimo značajne rezultate u ovoj oblasti – kazao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, čine se svi napori da Beograd bude zdravije i lepše mesto za život, ali da je podjednako važno i da se građanima omogući da brže i lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti.

– Najviše smo postigli u oblasti saobraćaja. Modernizovaćemo sistem svetlosne signalizacije na više od 300 raskrsnica u gradu, što bi trebalo da doprinese uštedi vremena od 15 do 20 odsto. Želimo da skratimo vreme putovanja i smanjimo saobraćajne gužve, da imamo rasterećenije ulice i brži protok vozila. Napredak je vidljiv i u oblasti komunikacije sa građanima. U prethodnom periodu, uveli smo savremenije vidove komunikacije sa građanima. Razvijen je i softver Beogradskog pozivnog centra, koji godišnje ostvari oko 150.000 telefonskih i 40.000 elektronskih komunikacija. Uz sve to, servira se oko 20.000 komunalnih vesti godišnje, a u skladu sa kapacitetima službi, svaki problem se rešava najbrže moguće. Nastavićemo da unapređujemo ove sisteme, jer nam je bitno da čujemo glas sugrađana i njihove – rekao je Radojičić.

Kako je naveo, samo zajedno, Gradska uprava i građani, mogu da dođu do cilja, a to je da Beograd bude još lepše, zdravije i bolje mesto za život.

Gradonačelnik Radojičić naglasio je da je Beograd veliki grad, sa sve većim brojem stanovnika i turista i važno je da se još bolje organizuje u svim segmentima - od saobraćaja, komunalnih usluga, do unapređenja komunikacije građana sa Upravom. On je takođe istakao da su savremene tehnologije način da se reše izazovi velikih gradova i njihova upotreba u službi građana je „nešto čemu težimo i na čemu radimo”.