petak, 20. septembar 2019.

Podrška deci iz osetljivih grupa

U tri beogradske predškolske ustanove, na opštinama Čukarica, Voždovac i Palilula, počeće implementacija Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja za šta je Svetska banka izdvojila oko 18 miliona dinara, izjavio je podsekretar Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević.

Razvoj inkluzivnog predškolskog obrazovanja u beogradskim vrtićima deo je šireg projekta Ministarsta prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji će se sprovoditi na teritoriji cele Srbije.

Raičević je danas u ime Grada Beograda sa ministrom Mladenom Šarćevićem potpisao Ugovor o grantu koji će omogućiti da ove tri ustanove unaprede rad sa osetljivim kategorijama dece u predškolskom periodu.

–Prethodnih godina Grad Beograd je uložio ogroman napor u povećanje kapaciteta u beogradskim vrtićima u čemu je uspeh itekako vidljiv, budući da smo dostigli obuhvat dece od 72 odsto. Sve to vreme, ipak, nismo zapostavili ni unapređenje kvaliteta rada sa decom i ovakvi projekti su od velikog značaja u tome – rekao je Raičević za Beoinfo.

Ministar Šarčević je poručio da je ovaj projekat veoma bitan za razvoj predškoslkog obrazovanja i vaspitanja.

–Dalje moramo da nastavimo većim koracima i sredstva Svetske banke nam omogućavaju da procese reforme ubrzamo– rekao je Šarčević obraćajući se skupu koji je okupio sve učesnike projekta u Srbiji.

Direktor Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva istakao je da investiranje u decu u ovom uzrastu donosi mnogo veće rezultate nego kada se to kasnije uradi.

–Ovaj projekat će pomoći deci na svim društvenim lestvicama iako je najznačajniji za decu iz osetljivih kategorija – rekao je Ndegva.
Projekat „Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje” je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku Svetske banke.

Projekat ima za cilj unapređenje dostupnosti, kvaliteta i uslova predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svako dete od njegovog rođenja do 6,5 godina, a naočito za decu iz društveno osetljivih grupa.