petak, 20. septembar 2019.

Gradonačelnik Radojičić sa gradonačelnicima regiona o urbanoj mobilnosti

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić učestvovao je danas sa gradonačelnicima iz regiona na konferenciji zemalja Zapadnog Balkana sa temom održive urbane mobilnosti. Konferenciju  povodom Evropske nedelje mobilnosti realizovala  je  Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Radojičić je istakao da je Grad Beograd u poslednjih pet godina aktuelizovao ovu temu i posvetio joj značajnu pažnju.

– Jedna od ključnih stvari je i da smo na prethodnoj sednici Skupštine grada doneli odluku o izradi novog Generalnog urbanističkog plana u kome smo predvideli da svaka saobraćajnica koja bude rekonstruisana mora dobiti i biciklističku stazu. Kada govorimo o prostorima za pešake, u poslednje četiri godine urađeno je 28.000 kvadratnih metara pešačkih zona u centru grada pa  je  Beograd tako uradio najviše novih pešačkih zona u tom periodu u Evropi.  Reč je o najužem centru grada,  Obilićevom, Kosančićevom i Topličinom vencu, ulici Vuka Karadžića, srednjem delu ulice Kralja Petra, Cara Lazara, Zmaj Jovinoj, Maršala Birjuzova i centru Zemuna, odnosno trgu u Zemunu – kazao je gradonačelnik.

On je podsetio i da su od ovog meseca u pešačke zone uvedena električna prevozna sredstva nazvana „Vrabac servis”, čime se ljudima olakšava kretanje ali i šalje poruka o ekološkom načinu transporta.

– Što se tiče biciklističkih staza, u prethodnom periodu uradili smo 80 kilometara staza, a u narednom četvorogodišnjem periodu planiramo još 120 kilometara. Sekretarijat za saobraćaj je naručio izradu plana održive urbane mobilnosti i ovaj plan bi trebalo da bude završen tokom sledeće godine. U Beogradu je u toku i tender za javne bicikle a ovaj projekat realizovaćemo i u narednih nekoliko meseci kroz proces javno-privatnog partnerstva.  Imaćemo 900 javnih bicikala na 150 stanica. Važno je da omogućimo da što veći broj građana koristi biciklistički saobraćaj.– rekao je Radojičić.

On je naglasio da Grad Beograd planira da u naredne dve godine kupi 70 električnih autobusa koji će saobraćati u centru grada. Po njegovim rečima, posebnu pažnju zavređuju i alternativni sistemi prevoza.

–  Poslednje tri godine u Beogradu se svakog meseca registruje oko 4.000 novih automobila. To je porast za šest ili sedam odsto na godišnjem nivou što znači blizu 50.000 godišnje. Danas na jednu porodicu beležimo 1,7 automobila pa je značajno da više koristimo alternativne vidove prevoza.Potpuno je jasno da ukoliko želemo da uspostavimo „zelenu hijerarhiju” u saobraćaju, moramo da imamo dobru infrastrukturu i unapredimo javni gradski saobraćaj. U ovom trenutku se radi studija izvodljivosti za metro i smatram da je to najznačajniji korak u rešavanju mobilnosti u Beogradu – objasnio je  Radojičić.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da se u okviru Evropske nedelje mobilnosti svaki dan posvećuje pažnja posebnoj temi, od bezbednosti dece u saobraćaju, pešačkim zonama, sve do sugerisanja dolaska na posao pešice ili biciklima.

– Tu praksu i inače nastojimo da promovišemo tokom cele godine. Potrebno je podizati svest građana svih 365 dana u godini jer nam to pomaže da formiramo „zeleno” okruženje koje će nam pomoći da živimo kvalitetnije i u boljim okolnostima. Svesni smo da se radi o regionalnom ali i globalnom problemu i zato je potrebno da svi zajedno radimo na unapređenju uslova u kojima živimo – naglasio je gradonačelnik Radojičić.

Regionalna Online konferencija na temu održive urbane mobilnosti priređena  je u okviru Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost, koji organizuje i sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ, a finansira Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj. Tekuća faza počela je decembra 2017. godine, a traje do aprila 2020.

Evropska nedelja mobilnosti obeležena je u preko 2.500 gradova širom sveta a u Srbiji u dvadeset gradova. Ovo je bila prilika da gradonačelnici i predstavnici više gradova u regionu razmene iskustva na temu urbane održive mobilnosti kao i da iznesu buduće planove na ovu temu.