subota, 21. septembar 2019.

Održano „Zabavište-zanatište” na pijaci Kalenić

Veliki broj najmlađih sugrađana posetilo je pijacu „Kalenić”, gde su prvi put organizovane besplatne radionice u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom za stare i umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke”, saopšteno je iz JKP „Gradske pijace”.

Pijačni plato za ovu manifestaciju bio je dekorisan u autentičnom ambijentu starih zanata gde su svi zainteresovani mališani imali priliku da se upoznaju i oprobaju u radionicama kao što su opančarstvo, izrada mozaika, pecanje ručno izrađenih predmeta, kaligrafija, vez, grnčarstvo, a koje su vodili članovi asocijacije „Naše ruke“.

Manifestacija je izazvala veliko oduševljenje posetilaca, a organizovana je sa ciljem očuvanja tradicije, prirodne i kulturne baštine, kao i podizanja svesti građana o potrebi promocije stvaralačko-kreativnog potencijala Beograda i Srbije koji utiču na razvoj turizma. Osim besplatnih radionica, sugrađani su imali priliku da kupe tradicionalne srpske proizvode iz bogatog asortimana: domaći ajvar, prirodne sokove, kozmetiku, džemove, med, kao i ručno rađenu trikotažu.

Gost na manifestaciji bila je Milica Petrović, dvostruka prvakinja Srbije u violini.

JKP „Gradske pijace” u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom za stare i umetničke zanate i domaću radinost, „Naše ruke“, u narednom periodu planiraju organizaciju zanatskih radionica i na drugim beogradskim pijacama.