nedelja, 22. septembar 2019.

Radojičić: Beograd je domaćin vrhunskim američkim i evropskim ekspertima za neurorazvojna oboljenja

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić pozdravio je na svečanom prijemu u Starom dvoru eminentne stručnjake iz Amerike i Evrope koji borave u Beogradu povodom održavanja međunarodne konferencije „Autizam i poremećaji povezani sa fragilnim X”.

Ovo je prva međunarodna konferencija ovog tipa u regionu, kao i u Jugoistočnoj Evropi. Održava se 23. i 24. septembra u organizaciji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije. 

Radojičić je rekao da na ovom kongresu učestvuje 130 eksperata iz  regiona,  Evrope, ali i celog sveta, posebno iz Amerike,  koji će govoriti o retkom poremećaju, odnosno vezi autizma i fragilnog hromozoma.

– U pitanju je nova oblast u medicini, genetici, novi modus naučnog istraživanja i mislim da je veoma važno da ovakve eksperte imamo danas u Beogradu. Ovaj skup se održava zahvaljujući profesoru Dejanu Budumiroviću, to je naš lekar, Medicinski fakultet je završio u Beogradu, a sada radi kao profesor na  čuvenom Džons Hopkins institutu. Očekujemo da će u naredna dva dana ovi stručnjaci imati veoma plodonosne razgovore i predavanja. Za mene, kao gradonečlnika je posebno značajno što će  naše male pacijente narednih dana pregledati najveći svetski stručnjaci, imaće konsultacije sa njihovim porodicama i pomoći im u lečenju složenih bolesti. Ovi stručnjaci će raditi na tome da se centar za fragilni X, koji se nalazi na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije, razvije te da će postati regionalni centar za ovaj deo Evrope – istakao je Radojičić i dodao da je ovo prilika da naši lekari nastave da se bave ovim neurorazvojnim oboljenjima, što može doprineti razrešavanju mnogih problema u ovoj oblasti.

Radojičić je izrazio zadovoljsvto što će Beograd dva dana biti mesto u kome se svetski naučnici bave ovom temom.

– Ovaj skup je podržao Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Veoma je važno da Beogradski univerzitet i  naši lekari imaju kontakt sa svetskim univerzitetima, da razmenjuju iskustva, da učestvuju u značajnim naučno-istraživačkim radovima i tako daju doprinos i našem univerzitetu – zaključio je gradonačelnik.

Profesor Dejan Budimirović sa Instituta Džons Hopkins u Baltimoru je zahvalio Radojičiću na prepoznavanju značaja ove teme.

– Ovo je veoma značajno kako bismo pomogli deci, problem autizma je rastući, a problem fragilnog H iako nije toliko zastupljen je najviše studiran model. Dijagnostika postoji, za to postoji test, to je medicinska dijagnoza za razliku od autizma koji je poremećaj u ponašanju – naglasio je Budimirović i dodao da je želja gostujućih lekara da prenesu dosadašnja znanja u toj oblasti.

Docent na Medicinskom fakultetu Dragana Protić je izrazila zadovoljstvo zbog održavanja ovako značajnog skupa u Beogradu.

– Naši gosti su najeminentniji predavači iz SAD-a, a to su najeminentniji profesori u ovoj oblasti u celom svetu koji će preneti sva svoja znanja našoj stručnoj javnosti. Benefit ovoga imaće pacijenti i njihove porodice – kazala je ona.

Na svečanosti u Starom dvoru govorio je i akademik prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je naglasio da je posebno zadovoljan zbog toga što je pod krovom našeg Medicinskog fakulteta ostvarena jedna ovako značajna saradnja sa čuvenim američkim institucijama i njihovim ekspertima. 

Na međunarodnom skupu na temu „Autizam i poremećaji povezani sa fragilnim X”. učestvuju predavači iz SAD-a, stručnjaci iz celog regiona, zatim Austrije, Španije, Turske, Gruzije, Filipinskih ostrva, Bugarske, Rumunije i drugih zemalja.

Fragilni X je genetsko oboljenje, puna mutacija tog gena dovodi do neurorazvojnog oboljenja Fragilni X sindrom , a 60 odsto dece sa fragilnim X sndromom imaju i autizam. Reč je o teškom intelektualnom oštećenju, u ovom slučaju deca ne govore i  imaju velikih problema u ponašanju. Beograd od prošle godine ima centar zahvaljujući kome postoji mogućnost da se deca testiraju najsavremenijim dijagnostičkim testovima, Beograd  ne zaostaje za svetskim centrima ovog tipa a svako dete koje ima aurizam mora da se testira i na ovo oboljenje.