sreda, 2. oktobar 2019.

Građani zadovoljni uslugom „Vrabac servisa”

Članovi Gradskog veća Zoran Adamović i Elena Bilić razgovarali su danas na  Obilićevom vencu sa građanima koji koriste „Vrabac servis” kako bi se uverili u prednosti ove besplatne usluge koju je omogućio Grad Beograd.

Događaju je prisustvovao odbornik u Skupštini grada Beograda Radoslav Marjanović.

Zoran Adamović je istakao da su sugrađani prezadovoljni ovim servisom, što je i bio cilj ove inicijative.

– Naša politika je da, kada neki projekat realizujemo, posle izvesnog vremena se vratimo i vidimo kako to funkcioniše u praksi i da li su građani zadovoljni. Takođe, ovakve prilike su odlične kako bi čuli neki novi predlog ili sugestiju da unapredimo naš rad – rekao je on.

Član Gradskog veća je podsetio da „Vrabac servis” vozi rutom dugom 2,2 kilometra na kojoj ima osam stajališta.

– Vozila saobraćaju u intervalu od po deset minuta i može da preveze sedam putnika. Najvažnije nam je da su građani veoma zadovoljni, ali i turisti koji iz druge perpektive mogu da više naš grad. Takođe, zadovoljni su i stariji koji lakše mogu da se prevezu u ovoj pešačkoj zoni, ali i mladi kojima je ovaj vid prevoza veoma zanimljiv – rekao je Adamović.

Prema njegovim rečima „Vrabac servis” je veoma praktično rešenje za pešačke zone s obzirom da je u planu da se u centru grada i dalje radi na njenom proširenju.

– Trenutno imamo četiri vozila, ukoliko bude potrebe nabavićemo još. Važno nam je da omogućimo građanima besplatan prevoz na ekološki način i da tako dobiju šansu da u centru vrlo brzo završe svoje obaveze ili turistički upoznaju naš grad – rekao je on i dodao da će nastaviti da se trude da Beograd bude moderan grad i da ga unapređuju u svim njegovim segmentima.

Radoslav Marjanović je naveo da je iz razgovora sa vozačima ovih vozila saznao da su ljudi veoma zadovoljni, a da je turistima posebno interesantan s obzirom da ovakav prevoz ima samo pet gradova u Evropi.

– Turisti se čak i nekoliko puta zaredom voze ovim prevozom, što je veoma simpatično. Imamo šta da im pokažemo i nadam se da će ih u narednom periodu biti još više – kazao je gradski odbornik.

On je podsetio da je rekonstruisan i Obilićev venac, za koji je rekao da je sada prelepa pešačka zona, koja se nadovezuje na rekonstruisan Park vojvode Vuka, pešačku zonu na Topličinom vencu i preuređen Kosančićev venac.

–U centralnom delu grada rekonstruisano je preko 200 fasada i sa ovim pešačkim zonama dobili smo jednu potpuno obnovljen deo. Ako se građani sete kako je izgledao Obilićev venac koji je bio samo parking, videćete da je njegov izgled potpuno promenjen  i da je sada ovde više od 100 stabala. Naši građani mogu sa ponosom da kažu da naš centralni deo grada izgleda kao što izgledaju centri velikih evropski prestonica, na čemu smo zaista radili vredno – poručio je Marjanović.

Govoreći o novinama u centralnom delu, Marjanović je naglasio da je aktiviran sistem potapajućih stubova.

– Postoje jasno definisana pravila u okviru pešačke zone i tačno se zna kada se vrši snabdevanje lokala, te su ovi stubići postavljeni u odnosu na njihov rad. Sve hitne službe kao što su hitna pomoć, vatrogasci i policija koja ima potrebu da uđu u pešačku zonu oni to mogu da učine u bilo kom momentu, jer njihove registarske oznake automatski spuštaju stubiće – objasnio je on.

Kako je kazao Marjanović, njegova odbornička grupa u Skupštini grada insistira da se nastavi projekat obnove fasada kojih u centru grada ima mnogo i predstavljaju istorijsko nasleđe.