utorak, 8. oktobar 2019.

Vesić: Beograd se ubrzano razvija zahvaljujući saradnji sa kineskim partnerima

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pozdravio je sinoć učesnike Četvrte konferencije Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u inovacijama kojoj prisustvuje ministar nauke i tehnologije NR Kine Vang Džigang.

Obraćajući se učesnicima konfrencije, Vesić je rekao da se Beograd ubrzano razvija upravo zahvaljujući saradnji sa našim kineskim partnerima i prijateljima. Kako je rekao, ambasadorka Bo najbolje zna koliko se projekata na unapređenju života u Beogradu sprovodi u saradnji sa kineskom državom i kineskim kompanijama. 

– Beograd nabavlja najmodernije kineske električne i dizel autobuse kineske kompanije „Hajger”. Za posao izgradnje beogradskog metroa veoma je zainteresovana velika kineska kompanija „Pauer Čajna”. Kineske kompanije, sa „Huavei” na čelu, najznačajniji su nam partneri u razvoju projekta „Pametni grad”. Zajedno sa kineskom državnom kompanijom „Čajna roud end bridž korporejšn” gradimo najveći industrijski park u ovom delu Evrope na 300 hektara u Borči. Kineska kompanika „Jing Long” preuzima „Ikarbus” i počinje proizvodnju električnih autobusa i izgradnju fabrike baterija za autobuse i automobile – rekao je Vesić.

On je dodao da su nam važni infrastrukturni projekti koje realizujemo na nivou Republike Srbije, gde su nam kineske kompanije najznačajniji partneri u izgradnji auto-puteva i železničke infrastrutkure. Takođe, ne treba zaboraviti ni velike kineske investicije u železaru u Smederevu, u RTB Bor i fabriku „Šandung linlong tajers” u Zrenjaninu. 

– Kao što vidite, Srbiju i Kinu veže ne samo snažno i iskreno prijateljstvo već i veliki, uzajamno korisni, ekonomski projekti. To su projekti koji našoj državi i ekonomiji donose prosperitet, a našem narodu nova radna mesta i viši životni standard.

Na tome smo najviše zahvalni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Kine Siju Đinpingu, koji su najzaslužniji što se odnosi Srbije i Kine danas razvijaju takvom brzinom – naglasio je Vesić.

On je u ime Grada Beograda poželeo toplu dobrodošlicu svim učesnicima ove važne konferencije, sa željom da nastavimo da sprovodimo zajedničku viziju razvoja predsednika Vučića i predsednika Sija i dalje učvršćujemo prijateljske odnose Srbije i Kine u budućnosti.