utorak, 8. oktobar 2019.

GSP naplatilo 1,46 miliona evra penala od „Hajgera” iako je kašnjenje objektivno

Generalni direktor GSP „Beograd” Radiša Momčilović obratio se javnosti povodom saopštenja kinske kompanije „Hajger” („Higher”) i izvinjenja Beograđanima koje su uputili jer nisu na vreme isporučili nove autobuse.

– Danas je istekao rok za isporuku novih 174 autobusa kineske kompanije „Hajger” („Higher”) za GSP „Beograd”. Isporučen je prvi lot autobusa, a od dobavljača smo obavešteni da će isporuka ostalih autobusa kasniti zbog zastoja u proizvodnji motora za evropsko tržište. Do kašnjenja je došlo zbog primene najnovijih ekoloških standarda u proizvodnji automobilskih motora u Evropskoj uniji po kojima svi motori moraju da imaju oznaku „EURO 6 step D” od 1. septembra ove godine. Usled te promene, kineski proizvođač nije imao dovoljno novih motora po standardima EU da ugradi u autobuse i zato isporuka kasni – naveo je Momčilović.

On je dodao da „iako razumemo objektivne razloge zbog kojih je došlo do kašnjenja sa isporukom, GSP će pristupiti primeni odredbi ugovora i naplatiće penale za sve neisporučene autobuse u predviđenom roku”. 

– Prvi lot autobusa je isporučen, ali će GSP izvršiti naplatu penala u iznosu od 1,46 miliona evra za ostatak autobusa koji nisu isporučeni u predviđenom roku. Danas sam dao nalog da se aktivira bankarska garancija i naplate penali. Moja obaveza je da štitim interese GSP i Grada Beograda, a u ugovoru jasno stoji da se penali naplaćuju ako se zakasni sa isporukom autobusa. Nadamo se da će se proizvodnja motora za autobuse stabilizovati i da iz ovih razloga neće dolaziti do ovakvih kašnjenjenja u budućnosti, te da ćemo nove autobuse, svih 174 imati na ulicama do 30. novembra ove godine kako je kompanija „Hajger” obećala – istakao je Radiša Momčilović, direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd”.