utorak, 8. oktobar 2019.

Otkrivena spomen-ploča ubijenom turskom ambasadoru Galipu Balkaru

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević prisustvovao je danas na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Resavske svečanom otkrivanju spomen-ploče Galipu Balkaru, nekadašnjem ambasadoru Turske u bivšoj SFRJ, koji je ubijen 9. marta 1983. u Beogradu. 

Spomen-ploču su otkrili ministri spoljnih poslova Srbije i Turske – Ivica Dačić i Mevlut Čavušoglu. Balkar je ubijen na uglu tadašnjeg Bulevara revolucije i Ulice generala Ždanova, a tom prilikom život je izgubio i student Željko Milivojević, koji se usprotivio teroristima. 

Ivica Dačić je istakao da je 9. marta 1983. godine naša zemlja postala neposredni svedok stravičnog akta nasilja.

– Danas smo se okupili kako bismo trajno odali poštu našem kolegi diplomati, nekadašnjem ambasadoru Republike Turske u SFRJ. U znak sećanja činimo ono što je trebalo davno učiniti, upisujemo ime Galipa Balkara u večnu knjigu diplomata koji su sopstvenom žrtvom zadužili svoju domovinu. Toga dana, nemili događaj ugrozio je živote i drugih Beograđana. Ne smemo zaboraviti na pukovnika Slobodana Brajovića i Zoricu Zolotić, koji su se usprotivili napadačima, kao ni na studenta Željka Milivojevića, koji je izgubio život pokušavajući da ih savlada – rekao je Ivica Dačić.

Prema njegovim rečima, danas, 36 godina kasnije, odavanjem pošte Galipu Balkaru, naša država i naš narod još jednom nedvosmisleno osuđuje svaki pokušaj ekstremizma. 

– Želim da sećanjem na ovaj strašan događaj podignemo svest o važnosti života svakog pojedinca kao univerzalne vrednosti i da se takvom zajedničkom svešću borimo da kao civilizacija iskorenimo mogućnost da se ponove slične tragedije – kazao je Dačić. 

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je podsetio da su neposredni izvršioci atentata bili pripadnici terorističke grupe „Izvršioci pravde za jermenski genocid”. 

– Ne smemo zaboraviti da je pored ambasadora smrtno stradao i student Željko Milivojević, koji se herojski suprotstavio teroristima, a ubijen je u Pionirskom parku. Pored Milivojevića, ubijen je i vozač ambasadora, dok su ranjeni penzionisani pukovnik Slobodan Brajović, koji se takođe suprotstavio teroristima, kao i prolaznica Zorica Zolotić. Spomen-ploča koju smo danas otkrili predstavljaće večito sećanje na ambasadora Balkara – rekao je Čavušoglu. 

Događaju je prisustvovao član Gradskog veća Slobodan Šolević, sekretar za upravu Nikola Prelević, sekretarka za zdravstvo Vera Dražić, sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, kao i drugi predstavnici Gradske uprave.