sreda, 9. oktobar 2019.

Vesić: Velika scena Beogradskog dramskog pozorišta od večeras nosi ime Olivere i Radeta Markovića

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je večeras svečanosti u Beogradskom dramskom pozorištu povodom preimenovanja Velike scene ovog pozorišta u „Olivera i Rade Marković”, u čast naših velikih glumačkih imena i nekadašnjih supružnika. O životu i delu glumaca Olivere i Radeta Markovića govorili su glumci Renata Ulmanski i Vlasta Velisavljević, kao i reditelj Jagoš Marković, a događaju su, između ostalih, prisustvovali predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenica predsednika Andrea Radulović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, reditelj Goran Marković i direktor pozorišta Jug Radivojević.

Goran Vesić je podsetio da BDP ima najdužu pozorišnu tradiciju u Beogradu, te da je bilo prirodno da se scena koja je do večeras nosila ime jednog od osnivača pozorišta Radeta Markovića, nazove i po Oliveri Marković, jer su zajedno stvarali, i zasigurno uz Predraga Lakovića, po kojem je nazvana mala scena, bili najveća glumačka imena BDP-a.

– Kada je reč o kulturnoj i društvenoj sceni Beograda, u protekle 73 godine ovo pozorište ostavilo je dubok trag. Ovde su počeli Zoran Radmilović i Ljuba Tadić i mnoga druga zvučna imena. Ovo je istovremeno i najava početka ulaganja u Beogradsko dramsko pozorište. Automobila više nema na prostoru ispred pozorišta, a tokom naredne godine čeka nas uređenje trga, koji će biti nazvan pozorišni trg. Na otvorenom će tu biti mala kamerna scena, kao treća scena ovog pozorišta – najavio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je naveo da je u toku i postupak kupovine bioskopa „Avala”, kako bi se takođe uredila scena koja se naslanja na drugu stranu. Priprema se i projekat rekonstrukcije pozorišta koja bi trebalo da započne 2021. godine.

Nakon svečanosti, premijerno je izvedena predstava „Ko se boji Virdžinije Vulf”, u režiji Lenke Udovički, koja je glavne uloge poverila Radetu Šerbedžiji i Katarini Bistrović Darvaš.