četvrtak, 17. oktobar 2019.

Nikodijević: Ulaganjem u zaštitu životne sredine podižemo kvalitet života u Beogradu

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević prisustvovao je danas primopredaji ekoloških multifunkcionalnih vozila Javno-komunalnom preduzeću „Zelenilo – Beograd”. Vozila su nabavljena sredstvima Sekretarijata za zaštitu životne sredine za potrebe održavanja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji grada Beograda.

Događaju je prisustvovala sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević i direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević.

Nikodijević je istakao da će nabavka novih vozila pomoći „Zelenilu” u redovnim aktivnostima, ali i biti značajna pomoć za druge projekte koji će biti realizovani u Beogradu.

– Želeo bih da iskoristim priliku da nekoliko dana ranije čestitam JKP „Zelenilo – Beograd” veliki jubilej – 90 godina postojanja preduzeća koji se obeležava 22. oktobra. „Zelenilo” je jedno od najstarijih i najuspešnijih gradskih preduzeća, ali i jedno od najznačajnijih. Tokom poslednjih nekoliko godina, zajedno sa „Zelenilom”, uspeli smo da, pored tekućih poslova i obaveza koji podrazumevaju održavanje zelenih površina, napravimo više od 180 novih parkova, dečijih igrališta i sportskih terena, što je zaista odličan rezultat. U velikim gradovima poput Beograda, preduzeća koja održavaju zelene površine imaju ključnu ulogu jer taj posao humanizuje grad i direktno utiče na kvalitet života. Uprkos svemu navedenom, želimo da rezultati budu još bolji i da „Zelenilo” preuzme održavanje još većeg broja zelenih površina, uz isti kvalitet obavljenog posla – rekao je Nikodijević.

On je podsetio da Grad Beograd ima strategiju poboljšanja kvaliteta životne sredine, koja se bazira na nekoliko dokumenata koje je Skupština grada usvojila u proteklih šest-sedam godina.

– Nastavljamo da se bavimo poboljšanjem kvaliteta životne sredine u Beogradu, ne okrećemo glavu od problema sa kojima se susrećemo, a pre svega edukujemo i podstičemo sugrađane da bi u tom poslu trebalo da budemo partneri. Grad Beograd je jedan od prvih gradova koji je usvojio Strategiju o pošumljavanju 2011. godine, a od tada do danas pošumljeno je 850 hektara šumskih površina. Tokom poslednjih godina posađeno je 20.000 drvorednih sadnica, a uz Strategiju o pošumljavanju imamo i Strategiju o poboljšanju kvaliteta vazduha, što je izuzetno značajno za kvalitet života i zdravlje ljudi. Takođe, primenjujemo mere prilagođavanja Beograda klimatskim promenama koje neminovno dolaze i na koje ne smemo osati nemi. Ukoliko na vreme ne preduzmemo neophodne korake, suočićemo se sa velikim problemima – dodao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, Skupština grada je ove godine donela Plan generalne regulacije zelenih površina.

– U Beogradu postoje 44 posebno zaštićena područja pod šumama i zelenim površinama, a Plan generalne regulacije zelenih površina kao strateški dokument daje nam pravni osnov da nastavimo sa pošumljavanjem i da štitimo postojeće zelene površine. Očekujemo da ćemo u narednom periodu pošumiti oko 8.000 hektara i da će procenat površine Beograda koju zauzimaju zelene „skočiti” sa sadašnjih 13 na više od 20 procenata. Takođe, nastojaćemo da povećamo broj kvadratnih metara zelenih površina po stanovniku, a kako podaci ukazuju da se u Beogradu u narednom periodu broj stanovnika neće smanjiti, jasno je da nas i tu očekuje veliki posao. Želim da zahvalim i sekretarki za zaštitu životne sredine Ivani Vilotijević na sjajnom poslu koji obavlja, kao i direktoru JKP „Zelenilo – Beograd” i svim zaposlenima. Sugrađane pozivam da nam budu partneri jer je poboljšanje kvaliteta životne sredine posao koji obavljamo za dobrobit svih stanovnika našeg grada – zaključio je Nikodijević.

Direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević zahvalio je Nikodijeviću na, kako je rekao, lepim rečima i čestitkama povodom 90. rođendana preduzeća.

– Vozila koja smo dobili predstavljaju još jedan dokaz o kvalitetu našeg rada koji je prepoznala Skupština grada. Ovo nije prvi put da nam grad pomaže, pa pored mehanizacije i opreme koju sami nabavljamo, dolazimo i do dodatnih sredstava koja nam pomažu da radimo još kvalitetnije i produktivinije – rekao je Stanojević.