četvrtak, 17. oktobar 2019.

Vesić: Ugovor sa EIB-om prvi korak ka rešavanju višedecenijskog problema građana Palilule

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao gostujući u vestima Studio B da je Grad Beograd u Luksemburgu sa EIB –om potpisao važan ugovor za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava, koja se obećava više od 30 godina, ali je niko nije izgradio.

–Čitav posao izgradnje će koštati 48 miliona evra, od toga Grad  Beograd će obezbediti 13 miliona evra, a Evropska investiciona banka je dala kredit od 35 miliona evra – rekao je Vesić i dodao da izgradnja počinje na proleće.

On je podsetio da na ovom delu Beograda, koji je ispod nivoa Dunava živi više od 150. 000 ljudi koji nemaju ni septičke jame.

–Vreme je da se taj problem reši i mi ćemo to učiniti tako što će biti izgrađena fekalna kanalizacija, a od toga najvažnije je da ćemo uraditi i prečistače za preradu otpadnih voda, pa će u Dunav oticati prerađena i pročišćena voda – istakao je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima raspisan je tender za izgradnju Doma zdravlja u Borči i taj tender će biti završen u narednih nekoliko nedelja.

–Sa Ministarstvom građevine radimo na projektu rekonstrukcije Zrenjaninskog puta, a to su tri najveća problema građana na levoj obali Dunava. Ovo je prvi put da neko misli o svemu tome i rešava njihove probleme – rekao je Vesić.

On je precizirao da je u Luksemburgu razgovarao sa predstavnicima EIB-a i o drugim projektima kao što je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Ostružnici i  izgradnji kanalizacije u Kaluđerici.

–Kaluđerica je bivše divlje naselje i veoma je važno da se i tamo uradi kanalizacija i reši taj problem – objasnio je zamenik gradonačelnika.

Govoreći o izgradnji memorijalnog centra „Staro sajmište” Vesić je rekao da je o tome razgovarao i sa predsedavajućim Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust luksemburškim diplomatom Žorž Santerom.

–Priču o Starom sajmištu smo pokrenuli 2014. godine i zaista velika je sramota da se niko nikada nije pozabavio time. Mi smo kao Grad popisali svu imovinu, rešavamo imovinsko-pravne poslove i uradili smo predlog zakona. Muzej će biti na nivou Republike Srbije, pa smo poslali naš predlog Ministarstvu kulture i informisanja i nalazi se na javnoj raspravi – rekao je on.

Vesić je istakao da će memorijalni centar imati tri nezavisna muzeja, o stradanju romskog, srpskog i jevrejskog naroda.