nedelja, 20. oktobar 2019.

Predstavnici grada položili venac u Parku „Aleksandrov”

Predstavnici Grada Beograda, hora „Aleksandrov” i Ruskog doma položili su danas vence u Parku „Aleksandrov” i odali počast nastradalim članovima ovog ansambla. U ime Grada Beograda, venac su položili predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović. Događaju je prisustvovala i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

Goran Vesić je ovom prilikom istakao da je Beograd, osim što je zahvalan Crvenoj armiji na pomoći prilikom oslobođenja našeg grada pre 75 godina, jedinstven u svetu jer jedini ima Park „Aleksandrov”, kao i posebnu vezu sa ovim čuvenim ansamblom.

– Posle teške avionske nesreće u kojoj je poginuo skoro čitav ansambl, mi smo doneli odluku da ovaj park, koji se nekad zvao Devojački park, nazovemo Park „Aleksandrov”. Imalo je smisla da ga tako nazovemo jer je ovaj ansambl veoma popularan u Beogradu i Beograđani ga veoma vole. Pored toga, u blizini se nalazi Spomenik caru Nikolaju, a na mestu gde se mi sada nalazimo tokom devetnaestog veka bilo je Rusko poslanstvo tako da je ovaj park na više načina posvećen Rusiji – rekao je Vesić, koji je dodao da će Beograđani danas imati jedinstvenu priliku da slušaju ovaj hor na otvorenom i da zajedno proslave 75 godina slobode.

Vesić je najavio i da je razgovarao sa ruskim prijateljima da se u ovom parku napravi jedna mala muzička fontana, tako da će posetioci ovde imati priliku da čuju pesme koje izvodi hor „Aleksandrov”. Tada će, kako je istakao, ovaj park dobiti svoj puni smisao i svakog dana podsećati Beograđane na vezu koju imaju Beograd i ansambl „Aleksandrov”.

Rukovodilac ansambla „Aleksandrov” Genadij Sačenjuk izrazio je zadovoljstvo što se danas nalazi u Beogradu i istakao da to za njih znači i veliku odgovornost. 

– Danas slavimo velike događaje koji su se odvijali pre 75 godina i za nas je velika čast i odgovornost da možemo zajedno da slavimo ovaj dan pobede. Uvek smo imali posebne odnose sa Srbijom i naš ansambl, kao i članovi porodica naših kolega koji su nastradali, posebno su zahvalni rukovodstvu Srbije i Grada Beograda zbog inicijative da se ovaj park nazove po horu „Aleksandrov”. Najvrednije što ljudi poseduju su vera i pamćenje, a to su dve stvari koje objedinjuju naše narode – rekao je Sačenjuk i ponovio da je velika čast danas nastupiti na centralnom gradskom trgu i pokazati Beograđanima ruske pesme i igre.

On je na kraju poželeo srpskom narodu mir, sreću i dobrobit, ukazavši da su to najveće stvari koje su ljudima potrebne.