nedelja, 20. oktobar 2019.

Vesić: Spomen-obeležje crvenoarmejcima na Trgu republike u znak sećanja na zajedničku pobedu u Drugom svetskom ratu

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zajedno sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom i zamenikom ministra inostranih poslova Rusije Aleksandrom Gruškovim, prisustvovali su danas svečanom otkrivanju Spomen-obeležja crvenoarmejcima na Trgu republike. 

Kako je tom prilikom podsetio Vesić, na današnji dan Beograd, zajedno sa ruskim prijateljima, obeležava 75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

– Za tu veliku pobedu živote je dalo 940 crvenoarmejaca i skoro tri hiljade pripadnika Narodnooslobodilačke vojske. Sećamo se svih njih i teško stečene slobode. Njihove žrtve nas opominju da slobodu ljubomorno treba da čuvamo i da pazimo da je nikada više ne izgubimo. Ne postoji ništa gore niti teže od ropstva – rekao je Vesić.

On je ocenio da je oslobođenje Beograda zajednička pobeda nas i Rusa. 

– Prilikom rekonstrukcije Trga republike predvideli smo postavljanje obeležja na mestu gde se od 1944. do 1954. nalazilo groblje crvenoarmejaca, da bi potom tela bila preneta na groblje oslobodilaca, gde počivaju zajedno sa svojom braćom partizanima sa kojima su zajedno branili Beograd. Ovo obeležje će građane podsećati na te velike dane i zajedničku pobedu – istakao je Vesić. 

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko je ukazao na posebnost današnjeg dana, čestitajući srpskom narodu na pobedi koju su zajedno izvojevali sa Rusima.

 – Na ovom trgu bile su najteže borbe. Rezultat, između ostalog, i tih borbi jeste oslobađanje Beograda i vraćanje slobodarske tradicije. Spomen-ploča je još jedno obeležje naše zajedničke borbe i čuvaće sećanje na naše heroje. Istovremeno, to je i podsticaj za budućnost i suprotstavljanje falsifikovanju i reviziji istorije  – rekao je Bocan Harčenko.

On se osvrnuo na jučerašnju posetu premijera Rusije Srbiji i zahvalio predsedniku Srbije na organizaciji tog događaja.

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović. Na Trgu republike predstoji koncert ansambla „Aleksandrov”, a „Dadov” je za ovu priliku, zajedno sa Istorijskim arhivom i Muzejom grada Beograda, organizovao izložbu fotografija pod nazivom „Ratnici, građani, građanke – smešak”.