nedelja, 20. oktobar 2019.

Goran Vesić: Memorijalni defile u čast svih koji su dali živote u oslobađanju Beograda

Grad Beograd, šestu godinu zaredom, s ponosom organizuje memorijalni defile „Marš pobednika”, sećajući se tako svih onih koji su dali svoje živote u oslobađanju Beograda u Drugom svetskom ratu, rekao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić. 

U koloni koja se kretala od Terazija do Palate „Albanija” bili su predstavnici Grada Beograda, Ministarstva odbrane, SUBNOR-a i brojni građani.

Zamenik gradonačelnika podsetio je na obnavljanje obeležavanja oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu od 2014. godine, navodeći da je odlukom Skupštine Grada Beograda ove godine ozvaničena manifestacija „Dani pobede”, kojom su objedinjeni datumi oslobođenja glavnog grada u dva svetska rata.

– Podsećamo se događaja iz naše istorije jer sećanjem na one koji su dali živote ukazujemo na to koliko je važna sloboda i koliko treba da je čuvamo. Posebnost obeležavanja „Dana slobode” jeste to što je u školama jedan čas posvećen važnim datumima naše istorije, 20. oktobru i 1. novembru, kako bi deca naučila šta se sve dešavalo u prošlosti i kakve smo sve žrtve dali da bismo danas bili slobodni – naveo je Vesić.

Tokom defilea, sa vojnog kamiona puštena je radio-drama „Slobodni Beograd” po tekstu Milovana Vitezovića. U ime Grada Beograda, događaju su, između ostalih, prisustvovali i zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni urbanista Marko Stojčić i član Gradskog veća Fadilj Eminović. 

U sklopu obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda, na Trgu republike je nakon memorijalnog defilea održan koncert ansambla „Aleksandrov”.