nedelja, 20. oktobar 2019.

Gradonačelnik Radojičić položio venac na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda 1944.

Povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić položio je danas venac na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda 1944.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da se danas sećamo ljudi koji su pre 75 godina dali svoje živote za našu slobodu.

– Dvadeseti oktobar je posebno značajan datum za Beograd. Obeležavanjem ovog datuma odajemo počast našim precima koji su svojim životima platili oslobađanje naše prestonice. Mlađe generacije podsećamo na to da smo u ovakvim situacijama uvek bili na pravoj strani istorije. Iako smo mala zemlja, procentualno smo položili velike žrtve – rekao je gradonačelnik Beograda. 

Radojičić je naglasio i da je Beograd oslobođen zajedno sa našim saveznicima, kojima dugujemo veliku zahvalnost. 

– Ovo je momenat da se setimo i naših saveznika, ruskog naroda, koji su nam u tom teškom trenutku pomogli da zajedno izvojujemo pobedu nad mračnom silom koja se tada nadvila nad Evropom i svetom. Ruski narod je takođe poneo veliku žrtvu kako bi Beograd bio oslobođen. Takođe je značajno da se sećamo tih događaja i zbog budućih generacija, jer smo svedoci da postoje pokušaji prekrajanja istorije. 

Gradonačelnik je dodao da je važno da slavimo ovaj datum sa porukom da je srpski narod slobodoljubiv, a Beograd slobodoljudiv grad. 

– Istorija mora da se pamti, mora da se prenosi i ovakvi datumi moraju da se obeležavaju. Ponosni smo na naš Beograd koji je prošao razne nedaće kroz svoju dugu i burnu istoriju – zaključio je Radojičić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ponovio je da se danas sećamo svih koji su se borili i dali živote za oslobođenje Beograda pre 75 godina.

– Hvala i slava svima koji su se borili i dali živote za slobodu. Verujem da će u narednim godinama sećanje na sve koji su dali živote u Drugom svetskom ratu, ali i Prvom svetskom ratu, kao i ratu devedesetih godina prošlog veka dobiti drugačiju dimenziju, kao opomena da takve stvari ne smeju više da se događaju – istakao je Đorđević.

On je dodao da je urađena prva faze rekonstrukcije na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda 1944. i izrazio uverenje da će svi naši memorijali dobiti izgled kakav i zaslužuju.

Vence su položili predsednik Skupštine Grada Boegrada Nikola Nikodiejvić, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Događaju su prisustvovali i potom polaganju venaca na Spomenik crvenoarmejcu ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici ambasada Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana, kao i predstavnici udruženja koja neguju sećanje na Narodnooslobodilačku borbu u Drugom svetskom ratu.