nedelja, 20. oktobar 2019.

Nikola Nikodijević odao počast oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je danas venac na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda 1944. povodom 75 godina od oslobođenja glavnog grada Srbije u Drugom svetskom ratu. 

Nikodijević je istakao da je 20. oktobar jedan od najznačajnih datuma u bogatoj i burnoj istoriji Beograda.

– Država ponovo brojnim manifestacijama, na dostojanstven način, obeležava Dan oslobođenja Beograda. Nažalost, u jednom periodu istorije stidili smo se da kažemo da smo bili na strani pobednika i da smo bili antifašisti. Danas smo se vratili na pravi put i na dostojanstven način odajemo poštu našim borcima – herojima, koji su svojim životima podarali slobodu u kojoj mi danas živimo – ukazao je Nikodijević.

On je podsetio da je moderan, posleratni svet nastao na antifašističkim idejama, na idejama slobode, jednakosti i solidarnosti među ljudima, državama i narodima. Takođe je podvukao da je naša država dala ogroman doprinos u pobedi nad fašizmom, podsetivši da je u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji poginulo oko 10 odsto stanovništva boreći se protiv okupatora.

– Važno je da negujemo i obeležavamo datume iz Drugog svetskog rata da ne bismo došli u situaciju da drugi kradu našu istoriju. Srbi su bili najbrojnije partizanske snage u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Doprinos koji je Srbija dala u borbi protiv fašizma je ogroman i to ne smemo da zaboravimo – zaključio je Nikodijević.

Vence su položili gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Događaju su prisustvovali i potom polaganju venaca na Spomenik crvenoarmejcu ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici ambasada Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana, kao i predstavnici udruženja koja neguju sećanje na Narodnooslobodilačku borbu u Drugom svetskom ratu.