nedelja, 20. oktobar 2019.

Gradonačelnik Radojičić na otvaranju 64. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu

Sajam knjiga u Beogradu je još jedna prilika da se izdavači, pisci i čitalačka publika susretnu, razmene iskustva i misli o knjigama, istakao je gradonačelnik Beograda, prof. dr Zoran Radojičić večeras na otvaranju 64. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu. 

Obraćajući se na otvaranju Egipatskog štanda – zemlje domaćina ovogodišnjeg sajma knjiga, gradonačelnik Radojičić je u ime Grada Beograda i u svoje lično ime poželeo dobrodošlicu svim gostima, učesnicima i posetiocima.

– Verujem da će i ove godine poseta biti na nivou prošlogodišnje, kada je bilo oko 200.000 posetilaca. Posebno me raduje što na Beogradskom sajmu vidimo mlade ljude, jer je u vreme elektronskih knjiga i modernih tehnologija kontakt sa tradicionalnom knjigom jako važan – ukazao je Radojičić.

On je izrazio zadovoljstvo jer je danas imao priliku da se obrati na otvaranju Egipatskog štanda i istakao dobre odnose Egipta i Srbije. 

– Prošle godine smo obeležili 110 godina diplomatskih odnosa između dve zemlje i ovo je još jedna prilika da se kulture naših narodi bolje upoznaju. Posetioci sajma će imati priiku da upoznaju ogromnu kulturu i tradiciju koju Egipat baštini. Takođe i da se upoznaju sa plejadom egipatskih pisaca koji su cenjeni u svetu – istakao je Radojičić.

On je zahvalio egipatskim prijateljima na ukazanom gostoprimstvu beogradskim književnicima na Sajmu knjiga u Kairu i pozvao Beograđane i goste sajma da posete štand Arapske Republike Egipta.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević poželeo je dobrodošlicu gostima iz Egipta, ističući da uvek valja podsetiti na impozantnu istoriju egipatske civilizacije.

– Egipat i Srbija imaju šta da ponude jedna drugoj. To su prijateljske zemlje i dva naroda koji su se u teškim izazovima toplo razumeli, prepoznavali i preko uzburkanih tokova istorije pružali ruke jedni drugima – ukazao je Vukosavljević.

Ministarka kulture Egipta Ines Abdel Dajem zahvalila je na ukazanom poverenju i najavila da će egipatsko prisustvo na Sajmu knjiga u Beogradu pokazati stvaralačke pokrete iz te zemlje. Takođe, kako je istakla, i nastojanje Egipta da upozna druge kulture i uspostavi civilizacijski dijalog radi pružanja podrške najvećim ljudskim vrednostima.

Književnik i predsednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović podsetio je, prilikom svečanog otvaranja 64. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, da Srbija ove godine proslavlja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i da je Sajam knjiga kruna te proslave.

U ime zemlje počasnog gosta govorio je i direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu Haitam Al Haj Ali. On je istakao da je Egipat stara civilizacija koja veruje u moć knjige i da šalje tople pozdrave sa Nila svim ljubiteljima knjige u Srbiji.

Svečanom događaju su prisustvovali član Gradskog veća Grada Beograda prof. dr Fadilj Eminović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli. 

Kapije sajma za posetioce otvorene su danas u 10 sati, a pod sloganom „Pismo = glava” do 27. oktobra u programima Sajma knjiga predstaviće se 500 direktnih izdavača, od kojih 60 dolazi iz inostranstva.