ponedeljak, 21. oktobar 2019.

Humanitarna akcija učenika OŠ „Rade Drainac” za decu iz Prihvatilišta

Članica Gradskog veća Elena Bilić, zajedno sa direktorkom Osnovne škole „Rade Drainac” Slavicom Zajić Smiljanić i učenicima iz ove borčanske škole, podelila je danas pakete deci iz Prihavatilišta za decu Beograda na Zvezdari. Akcija je tradicionalna i organizuje se na inicijativu nekadašnje učiteljice škole Ljiljane Mihajlović, a tokom akcije svako odeljenje donira poklon pakete s garderobom, slatkišima, knjigama, školskim priborom, učilima.  

Elena Bilić je tom prilikom istakla da kada se pomene obrazovno-vaspitna ustanova, ljudi najčešće pomisle na usvajanje i primenu stečenog znanja, ali nikako se ne smeju zaboraviti i drugi ciljevi vaspitanja i obrazovanja.

– To su razvijanje pozitivnih ljudskih vrednosti – osećanja solidarnosti i sposobnosti za razumevanje i poštovanje prava drugih. Ova akcija, kao i mnoge druge koje organizuju škole, najbolji je primer kako se to radi u praksi – rekla je Elena Bilić.

Ona je u ime Grada Beograda izrazila veliko poštovanje prema svim prosvetnim radnicima i zaposlenima u obrazovno-vaspitnim i vaspitno-obrazovnim ustanovama. 

– Zahvalni smo im na trudu koji ulažu da bi se kroz redovne, ali i ovakve aktivnosti ostvarili svi ciljevi vaspitanja i obrazovanja – navela Bilićeva. 

Direktorka škole precizirala je da učenici svake godine u okviru Dečje nedelje jedan dan posvete humanitarnoj akciji.

– Unapred se već raduju tome. Do sada smo posećivali decu iz Zvečanske i Prihvatilišta za decu. Pakete prave deca zajedno, u okviru jednog odeljenja, tako da se pokazuje solidarnost i kolegijalnost najpre u njihovoj odeljenskoj zajednici, potom na nivou škole i na kraju sa decom kojoj poklanjaju – naglasila je Slavica Zajić Smiljanić. 

Vršilac dužnosti direktora Prihvatilišta za decu Beograda Danijela Stajković rekla je da ovakve akcije znače drugarstvo, solidarnost i ukazivanje pažnje.  

– Posle dve decenije, najzad imamo i zgradu, i prostor, i mesto na koje smo ponosni i gde štićenici mogu da se druže sa drugom decom i da ih ugoste. Zahvalnost za to dugujemo ovoj gradskoj vlasti koja je prepoznala potrebu da se stvori prihvatilište koje odgovara potrebama dece – kazala je Danijela Stajković.

Humanitarnu akciju donacije poklon paketa Osnovna škola „Rade Drainac” organizuje šestu godinu zaredom.