ponedeljak, 21. oktobar 2019.

Vesić: Beogradski džez festival sve kvalitetniji uz rekordna izdvajanja grada

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je 35. izdanje Beogradskog džez festivala na konferenciji za novinare u Starom dvoru, istakavši da je Grad Beograd ove godine za ovu manifestaciju obezbedio 16 miliona dinara, što je gotovo polovina budžeta festivala, koji iznosi 33 miliona. 

Vesić, koji je i predsednik Odbora Beogradskog džez festivala, izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da najavi program 35. izdanja ove manifestacije, podsetivši da je festival prvi put održan 1981. godine, da bi u godinama raspada bivše SFRJ došlo do prekida koji je potrajao 15 godina, sve do normalizacije stanja u društvu i povratka zemlje u međunarodne tokove. 

– Veoma sam srećan jer je Beogradski džez festival sada iz godine u godinu sve bolji, kao i da imamo sve više kvalitetnih izvođača i publike. Džez festival je jedna od najstarijih manifestacija čiji je osnivač Grad Beograd. Cilj nije samo promocija džeza, već postoji obrazovna dimenzija. Naime, trudimo se da festival edukuje publiku zbog čega se cene karata ne menjaju već nekoliko godina i daleko su od ekonomskih. Na taj način omogućavamo mladim ljudima koji nemaju dovoljno novca da prisustvuju kvalitetnim koncertima. Budući da smo od stranih novinara čuli da na Beogradskom džez festivalu ima najviše mladih u publici, kada se situacija uporedi sa drugim džez festivalima, može da se kaže da smo uspešni u toj nameri. Nastavićemo tako da radimo, uz nadu da ćemo svake godine imati sve bolju ponudu – rekao je Vesić. 

On je istakao da je budžet ovogodišnjeg festivala veći nego prošle godine i podsetio da deo novca obezbeđuju i stalni partneri – kulturni centri, ambasade, donatori i sponzori, koji takođe daju svoj doprinos i stalni su partneri ove manifestacije. 

– Umesto pet dana, ove godine festival će trajati osam dana, uz šest redovnih dana programa i skoro 30 koncerata. Važno je naglasiti da festival ove godine prvi put „izlazi” iz Beograda, jer će jedan koncert biti održan u Novom Sadu. To bi trebalo da postane praksa i da na taj način omogućimo ljudima koji nisu iz Beograda da vide kvalitetan program i postanu deo Beogradskog džez festivala bez dolaska u prestonicu. Ukoliko se ovaj potez pokaže kao dobar, nastavićemo sa tom praksom i sledeće godine i uključićemo još neke gradove – dodao je Vesić. 

On je istakao da će ovogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala početi izložbom koju će otvoriti sekretar za kulturu Ivan Karl. 

– U pitanju je praksa da svake godine imamo izložbu gde se govori o istoriji džeza. U Beogradu je džez počeo da se sluša samo nekoliko godina posle drugih evropskih gradova, poput Pariza, i može da se kaže da glavni grad Srbije ima burnu džez istoriju. Priča o muzeju džeza je i dalje aktuelna, još uvek se traži adekvatan prostor da bi taj projekat bio realizovan na pravi način. To ne bi bio klasičan muzejski prostor, već mesto na kojem bi mogli da se održavaju i koncerti – zaključio je Vesić. 

Sekretar za kulturu Ivan Karl je ocenio da je ovogodišnje izdanje festivala prelomno zbog izlaska izvan okvira Beograda i zato što se održava dva dana duže. 

– Činjenica je da se ulaganja iz budžeta iz godine u godinu uvećavaju i da se pojačava organizacija, ujedno se regrutuje mlađa publika kako bismo na duže staze mogli da negujemo dobar ukus. S tim u vezi i politika cena ulaznica, na čemu se instistira, jeste društveno i kulturno odgovoran zadatak jer pomaže da veći broj, posebno mladih ljudi, može da uživa u džezu – istakao je Karl i rekao da je Beograd kulturna raskrsnica u ovom delu regiona, a naročito tokom oktobra, kada su kulturne manifestacije veoma brojne. 

Umetnički direktor festivala Vojislav Pantić je istakao da su se stvarno potrudili da ovo izdanje festivala bude još bolje od prethodnih, kao i da, pored ostalog, dovedu u Beograd nekoliko istinski velikih zvezda i imena svetskog džeza.

–  U programu ovog izdanja festivala poklonili smo pažnju svim tim različitim umetnicima, kako poznatim imenima tako i mladima, đacima i studentima i svaki posetilac i ljubitelj džeza moći će da uživa u dobroj muzici – istakao je Pantić.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograd Nenad Dragović istakao je da će na 35. Beogradskom džez festivalu učestvovati oko 150 izvođača, kao i oko 50 predstavnika internacionalne džez zajednice – novinara, kritičara i fotografa. 

Svi trodnevni vaučeri za „Kombank dvoranu” su rasprodati, 80 odsto pojedinačnih ulaznica je prodato, dok je u prodaji još nekoliko kompleta za ceo glavni program.