ponedeljak, 21. oktobar 2019.

Otvorena izložba fotografija Beogradskog džez festivala od njegovog osnivanja do danas

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl otvorio je večeras izložbu „Objektivno: Svetkovina džez fotografije” u Domu omladine Beograda, koja se održava povodom 35. Beogradskog džez festivala.

Izložbu su otvorili i programski menadžer ovog džez festivala Dragan Ambrozić, kao i jedni od autora izložbe – muzički kritičar Zorica Kojić i fotograf El Gvojs.

Karl je istakao da su vršnjaci naša dva najveća festivala – Fest i Džez festival, ali da je u odnosu na Fest, koji je imao pauzu od dve godine, Džez festival pauzirao čak 15.

– U predvečerje otvaranja 35. jubilarnog izdanja festivala, ova izložba predstavlja neku vrstu rekapitulacije. Ona je šira i od samog festivala i bavi se prisustvom, uticajem i značajem džeza u ovim krajevima. Ovih 150 odabranih fotografija, koje su postavljene na tri nivoa u Domu omladine, vraćaju nas u prošlost i dekade našeg glavnog grada koje je prožimao džez – rekao je gradski sekretar za kulturu.

On je podsetio da je džez u Beograd došao između dva svetska rata, pre nego u drugim evropskim sredinama, i da je osnivanje džez festivala posledica tog talasa, a njegovi potonji razvoj samo dalji zamajac rastuće popularnosti prefinjenog zvuka do današnjih dana.

– Ova izložba je sačinjena vrednim očima i britkim zapažanjima džez fotografa i ona je kao i muzika koju opisuje. Želim svima da podjednako uživaju u ovoj izložbi, kao i u džez tonovima narednih dana – rekao je Karl.

Dragan Ambrozić je istakao da je objektivom fotografa zabeležena istorija 35 izdanja džez festivala.

– Fotografi su pred 35 godina beležili džez festival od prvog dana i ove godine smo te snimke pretočili u izložbu koja se može videti u celom Domu omladine Beograda. Iza izložbe stoji mnogo uzbudljivih priča o tome kako se fotografisalo i kako se došlo do ovih fotografija – rekao je on i dodao da je zamisao bila da se izložba pretvori u nešto što je akademski istraživo i nešto što će ostati za buduće generacije.

Specijalni gost uvodne večeri 35. Beogradskog džez festivala bio je italijanski džez muzičar Nikola Konte.

Sutra u podne biće održana tribina na kojoj će govoriti fotografi koji su učestovovali u realizaciji izložbe „Objektivno: Svetkovina džez fotografije”.