subota, 26. oktobar 2019.

Na deponiji Vinča nema otvorenog požara niti opasnosti po ljudsku i životnu sredinu

Na deponiji Vinča nema otvorenog požara, pa samim tim ni opasnosti po ljudsku, životnu sredinu i kvalitet života naših sugrađana, utvrdile su stručne ekipe JKP „Gradska čistoća”, Sekretarijata za inspekcijske poslove, kao i Sektora za vanredne situacije koje su od juče na terenu, saopšteno je iz Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

Prema rečima Darka Glavaša, gradskog sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, ekipe su tokom jučerašnjeg dana izašle na teren i vrše aktivnosti kako bi se utvrdilo odakle dolazi dim i trenutno se vrši sanacija tog dela deponije. 

– Ovo su situacije koje se često dešavaju, što i jeste jedan od razloga zbog kojih je Grad Beograd prepoznao ovaj višedecenijski problem i pristupio zatvaranju deponije u Vinči, kao i javno-privatnom partnerstvu. Na taj način rešiće se višedecenijski problem građana, napraviće se postrojenje za preradu čvrstog otpada, iz čega će se dobijati toplotna i električna energija – rekao je Glavaš, istakavši da je poznato da situaciju dodatno pogoršavaju i samostalni recikleri, kao i stanovici neformalnih naselja, koji godinama na ovoj lokaciji pale gume i dovoze svoj otpad koji tamo uništavaju.  

Glavaš je istakao da su ekipe Zavoda za javno zdravlje, gradskih sekretarijata i preduzeća i dalje na terenu, prate situaciju na deponiji i reagovaće ukoliko bude bilo potrebno.