četvrtak, 7. novembar 2019.

Radojičić: Predškolske i školske ustanove spremno dočekuju grejnu sezonu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas sa gradskim sekretarom za obrazovanje i dečju zaštitu Slavkom Gakom Osnovnu školu „Stefan Nemanja” na Senjaku, u kojoj je od ove godine uveden daljinski sistem grejanja.

Gradonačelnik je rekao da je u školi ove godine za vreme trajanja zimskog raspusta uvedeno daljinsko grejanje kojim je trajno rešen višedecenijski problem.

– Ovim rešenjem obezbedili smo toplije i zdravije uslove za 350 đaka i ispunili naše obećanje. Škola je dobro zagrejana i đaci su zadovoljni – rekao je gradonačelnik.

On je istakao da je sve spremno za zimsku sezonu, kao i da je od prošle godine izdvojeno 1,4 milijarde dinara za energente i grejanje škola.

– Predškolske i školske ustanove spremno dočekuju grejnu sezonu. Broj kotlarnica u školama se smanjuje i u narednom periodu biće zatvorene kotlarnice u pet škola. Tačnije, u dve škole biće uvedeno grejanje na daljinski sistem, a tri će biti povezane na prirodni gas – rekao je Radojičić i dodao da je, pored dobrog grejanja, važan i ekološki aspekt.

Prema njegovim rečima, trenutno se razmatra da se uradi procedura termalne rehabilitacije zgrade, kako bi se na još bolji način pospešilo grejanje u školi i uštedela energija.

– Individualna ložišta i kotlarnice su jedan od najvećih zagađivača životne sredine u zimskom periodu, te svako zatvaranje kotlarnice pozitivno utiče na ekologiju. Od 2012. godine do danas zatvoreno je 17 kotlarnica u osnovnim školama i predškolskim ustanovama. To nije dovoljan broj, jer nam je cilj da imamo još više škola koje će koristiti obnovljive izvore energije za grejanje – poručio je gradonačelnik.

Govoreći o ulaganjima, Radojičić je naglasio da je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu uložio u prethodnom periodu 13 miliona dinara u škole na teritoriji opštine Savski venac.

– Uložen je novac u modernizaciju opreme, infrastrukturu, obnovu dvorišta i energente. Grad Beograd sa opštinama brine i radi na poboljšanju uslova u školskim ustanovama – rekao je on.

Radojičić je istakao da Grad Beograd trenutno gradi školu u naselju Leštane, čija je vrednost 540 miliona dinara, kao i 17 novih montažnih vrtića.

– Paralelno sa velikim radovima, ulaže se i u modernizaciju opreme u školama širom grada, te je do avgusta ove godine u opremu uloženo više od 500 miliona dinara. Vrednost svih aktivnih građevinskih radova iznosi oko 800 miliona dinara – naveo je gradonačelnik.

Gradonačelnika i gradskog sekretara dočekao je direktor škole Sava Jerković.