četvrtak, 21. novembar 2019.

Radojičić: Za 25 odsto zelenih površina u Beogradu potrebno je 2,5 miliona sadnica

Da bi dostigli cilj od 25 odsto zelenih površina potrebno je 2,5 miliona sadnica, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, gostujući u Beogradskoj hronici  zajedno sa direktorom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ Gerhardom Zipelom.

– Gospodin Zipel i ja smo o toj temi razgovarali još ranije i pokrenuli smo  akciju u okviru koje će sutra u beogradskom parku Ušće biti zasađena 163 stabla, što je jedan od prvih koraka ka realizaciji našeg cilja. Očekujemo da nam se u budućnosti pridruže i druge međunarodne organizacije i društveno odgovorne kompanije i tako zajednički ispunimo cilj Generalnog urbanističkog plana da 25 odsto površina u Beogradu bude pokriveno zelenilom – kazao je Radojičić.

Gradonačelnik Beograda podsetio je da se za zelenu prestonicu Evrope kandidovalo 18 gradova, među kojima Budimpešta, Lion, Zagreb, Sofija  i mnogi drugi.

– Najvažnije je da smo ušli u konkurenciju i da ćemo tako moći da napravimo iskorak i unapredimo životnu sredinu. Uporedićemo se u temama energetske efikasnosti, biodiverzitetu, kvalitetu vazduha i drugim parametrima, a sve sa ciljem da unapredimo životnu sredinu, za šta su građani zapravo najviše zainteresovani – istakao je Radojičić, naglasivši da su dosadašnji gradovi-pobednici prethodno nekoliko godina učestvovali u takmičenju. Važno nam je da učestvujemo i da stalno napredujemo, kazao je Radojičić. 

Govoreći o problemu energetske efikasnosti, Radojičić je  istakao da je Grad Beograd spreman da pomogne građanima i podsetio da je na sednici Skupštine grada usvojena odluka kojom će opštine i Grad Beograd davati subvencije i do 90 odsto za rešavanje ovog problema.

– Najvažnije je da svi shvatimo koliko je tema energetske efikasnosti važna  i koliko svi moramo dati doprinos u njenom rešavanju. To je jedno od rešenja, a smatram da je dugoročno rešenje možda u tome da kreditiramo građane koji će kroz uštedu otplaćivati te kredite, kao što su to uradili mnogi drugi evropski gradovi – rekao je gradonačelnik Beograda.

Direktor Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Gerhard Zipel je istakao da će sutra na Ušću svih 163 radnika ove organizacije posaditi po jedno stablo.

– Naši zaposleni zaista žele da iskoriste priliku i daju svoj doprinos budućnosti i kvalitetu života u Beogradu. To je način da se konstruktivno učestvuje i doprinese kandidaturi za zelenu prestonicu Evrope 2022. godine – rekao je Zipel, podsetivši da GIZ učestvuje u velikom broju projekata, koji imaju za cilj unapređenje kvaliteta života u Beogradu.