petak, 22. novembar 2019.

Svako deseto dete besplatno u vrtiću

U novoj radnoj godini, u 17 beogradskih predškolskih ustanova besplatno boravi 5.636 dece, izjavio je za „Večernje novosti” gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

On je rekao da to znači da Grad Beograd plaća vrtić za otprilike svako deseto dete koje je uključeno u državni sistem predškolskog obrazovanja.

– Mesečno za to izdvajamo 157,7 miliona dinara, to jest godišnje oko 1,9 milijardi dinara – rekao je Gak.

Gradski sekretar je istakao da najviše dece (97,7 odsto) ovo pravo ostvaruje na ime prava na besplatan boravak u vrtiću trećeg i svakog narednog deteta.

– Socijalna politika Grada Beograda i Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu će uvek biti, pre svega, pružanje pomoći onima kojima je najpotrebnija, tako da ih na taj način oslobođamo plaćanja pune cene vrtića – rekao je Gak.

Govoreći o značaju predškolskog obrazovanja i vaspitanja za decu, ali i ekonomskom položaju roditelja, Gak je naglasio da račun koji ostali roditelji dobijaju za vrtić je 20 odsto od realne cene koštanja boravka dece, ekonomske cene, odnosno oko 5.600 dinara, a 80 odsto cene sufinansira Grad Beograd. 

– Time se pokazuje jedna od najvažnijih uloga gradskih institucija kojima uvek mora biti prioritet interes roditelja, građana – poručio je Gak i dodao da najviše dece besplatno boravi u vrtićima na Novom Beogradu (729), Čukarici (631) i na Zvezdari (585).