petak, 22. novembar 2019.

Radojičić: Nova stabla u parku „Ušće” korak ka ostvarenju cilja

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i direktor Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ Gerhart Zipel učestvovali su u sadnji 163 stabla u parku „Ušće” zajedno sa zaposlenima u  GIZ-u, međunarodnoj organizaciji koja se prva odazvala izazovu „Drvo za Beograd”.

Radojičić je istakao da je trenutna pokrivenost Beograda zelenim površinama 15 odsto, ali, kako je dodao, cilj je da se taj broj u narednom periodu poveća na 25. 

– Procenjeno je da nam je za ostvarenje tog cilja potrebno oko dva i po miliona novih stabala. Danas se nalazimo u parku „Ušće” zajedno sa predstavnicima GIZ-a, čiji će zaposleni posaditi 163 stabla. Naime, GIZ je odlučio da, umesto godišnje proslave i klasičnih načina za unapređenje rada i veza među ljudima koji čine njihov tim, svako od zaposlenih posadi po jedno drvo u okviru akcije „Drvo za Beograd”. U želji da postignemo pomenuti cilj od 25 odsto zelenih površina u Beogradu, poslali smo poziv svim kompanijama, organizacijama i udruženjima da daju svoj doprinos u ovom poduhvatu. GIZ se prvi odazvao pozivu, a trebalo bi napomenuti da je otvorena imejl adresa: drvozabeograd@beograd.gov.rs preko koje svi zainteresovani mogu da se jave i na taj način prijave za učešće u ovoj akciji – rekao je Radojičić. 

On je dodao da su prema generalnom urbanističkom planu zelenih površina definisane ostale lokacije na kojima će biti sađena nova stabla. 

– Drveće je od velike važnosti za svaki grad, a povećanjem broja stabala obezbeđuje se čistiji vazduh, što je ključni faktor u poboljšanju kvaliteta života. GIZ daje veliki doprinos razvoju Beograda i sa ovom organizacijom Beograd već sarađuje u oblasti urbane mobilnosti, tretmana otpada i reciklaže. Ništa manje je važno i podizanje društvene svesti o važnosti zaštite životne sredine, što je još jedna „tačka” naše saradnje. Zahvaljujem GIZ-u i direktoru Gerhardu Zipelu na svim akcijama koje sprovode, a čiji će rezultat biti lepši i bolji Beograd. Trebalo bi podsetiti da smo pokrenuli i akciju u okviru koje će svaki razred đaka – prvaka posaditi svoje stablo, jer je veoma važno da akciju proširimo i na najmlađe Beograđane. Podsetiću da je kandidatura Beograda za „Zelenu prestonicu Evrope” prihvaćena i da nam preostaje da radimo što kvalitetnije kako bismo bili kompetitivni u toj trci – istakao je gradonačelnik. 

Direktor GIZ-a Gerhart Zipel zahvalio je Radojičiću na prilici da organizacija koju vodi učestvuje u ovoj akciji jer, kako je rekao, tražili su način da utiču na poboljšanje kvaliteta životne sredine i smanjenje emisije štetnih gasova. 

– Naši zaposleni imaju želju da daju lični doprinos ovoj akciji. Zaposleni u GIZ- u su upravo u trenutku kada je poziv objavljen razmišljali na koji način da, pored projekata koje sprovode, daju ličan doprinos poboljšanju životne sredine. Umesto da organizujemo godišnju prslavu i tako očvrsnemo timski duh naše organizacije, odlučili smo da se pridružimo ovoj akciji. Nadam se da će i druge kompanije prihvatiti ovaj izazov i mislim da ne postoji ništa lepše od prilike da svake godine obiđemo ovu lokaciju i vidimo kako rastu stabla koja smo posadili – rekao je Zipel. 

Direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević podsetio je da je u pitanju jedna u nizu akcija kojom želimo da doprinesemo unapređenju kvaliteta životne sredine u Beogradu. 

– Drago nam je jer se tokom poslednjih godina ovakvim akcijama sve više pridružuju udruženja građana i društveno odgovorne kompanije. Danas su zaposleni u GIZ-u posadili 163 stabla u parku „Ušće”, koji je u poslednje tri godine u potpunosti promenio izgled i postao zaista uređen u odnosu na prilično zapuštenu zelenu površinu kakav je bio u prošlosti. Sađena su, između ostalog, stabla breze, crnog bora, javora i jasena – rekao je Stanojević.