petak, 22. novembar 2019.

Pozorišna trupa „Čajupi” iz Korče u poseti Beogradu

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović primila je danas u Starom dvoru umetnike Pozorišta „Čajupi” iz albanskog grada Korče koji će 23. novembra u „Zvezdara teatru” izvesti predstavu „Dr Šuster” rađenu po delu našeg dramskog pisca Dušana Kovačevića.

– Izuzetna nam je čast što ste u poseti našem gradu i što ćete imati priliku da u našem pozorištu izvedete predstavu rađenu po delu velikog Dušana Kovačevića. Grad Beograd obiluje raznolikim programima kulturnih manifestacija tokom cele godine. Samo u našoj prestonici postoji 26 pozorišta, od kojih je 14 profesionalnih, pet amaterskih i sedam dečjih. Grad Beograd iz godine u godinu nastoji da unapredi kulturnu ponudu, jer je upravo ona važna za razvoj grada, tako da su ulaganja u kulturu sve veća. Na osnovu Programa bilateralne kulturne saradnje, koji je potpisan pre dve godine, nadamo se daljoj uspešnoj saradnji dveju zemalja i radu na nekim budućim kulturnim projektima – rekla je Andrea Radulović i zahvalila na pozivu za posetu pozorištu u Albaniji.

Sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je da se budžet za kulturu iz godine u godinu povećava jer postoje dobri uslovi za to.

– Kada postoji dobra saradnja između predstavnika kulturnih ustanova grada, unutar kuće, onda je i saradnja sa kulturnim radnicima iz drugih zemalja vrlo dobra i produktivna – naveo je Karl.

Direktorka opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović pozvala je umetnike iz Korče da na Dan pozorišta, koji se obeležava 22. novembra, posete Narodno pozorište u Beogradu.

– Prošle sezone započeli smo saradnju sa albanskim umetnicima, kada su solisti tiranske opere gostovali kod nas u pozorištu. Budući da je danas Dan pozorišta i da se ove godine proslavljala 150. godišnjica Narodnog pozorišta, dobrodošli ste da posetite našu kuću – rekla je Jasmina Trumbetaš Petrović. 

Direktorka Pozorišta „Čajupi” i Kulturnog centra u Korči Zamira Kita zahvalila je na prijemu i istakla da je radosna što će albanski umetnici biti deo projekta izvođenjem predstave po delu srpskog pisca Dušana Kovačevića, kao i zbog otvaranja mogućnosti za daljom saradnjom sa ustanovama kulture u Beogradu. 

Predstava „Dr Šuster” realizuje se u okviru projekta koji finansira Fond za Zapadni Balkan, a u njemu učestvuju Regionalni umetnički i kulturni centar Korče, „Zvezdara teatar” i Narodni teatar iz Bitolja.

Prijemu su prisustvovali i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, v.d. podsekretara za kulturu Gordana Goncić, direktor Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić, upravnik Pozorišta na Terazijama Aleksandar Đaja i direktor Teatra „Vuk” Svetislav Bule Goncić.