ponedeljak, 2. decembar 2019.

Nikodijević ugostio ambasadora Republike Kube

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević ugostio je danas u Starom dvoru ambasadora Republike Kube u Srbiji Gustava Trista del Toda i zahvalio na iskrenoj dobrodošlici koja im je priređena tokom boravka delegacije Grada Beograda u Republici Kubi povodom obeležavanja 500 godina od osnivanja Havane.

Ovaj veliki jubilej za narod Kube i stanovnike glavnog grada privukao je značajan broj najviših gostiju iz čitavog sveta. Tim povodom na Kubi je boravio i bivši predsednik Republike Francuske Fransoa Oland, kao i kralj Španije Filipe VI, ali i brojne delegacije i gradonačelnici velikih gradova iz čitavog sveta.

Nikodijević je ukazao na veliki značaj saradnje između dva glavna grada, posebno kada je reč o kulturi, nauci, medicini, obrazovanju i sportu. 

– Pismenost stanovništva veoma je visoka u odnosu na sve zemlje Centralne i Južne Amerike. Ono što je zajedničko sa nama jeste da su škole besplatne, svima dostupne i obavezne. Takođe, svi vidovi zdravstvene zaštite dostupni su i na raspolaganju kako domaćem stanovništvu tako i turistima, a medicinski radnici iz Havane rade i u Venecueli, Meksiku i Boliviji. Kuba je zemlja sa izvanrednom atmosferom, nasmejanim ljudima, a važno je i da su svi prijatni prema turistima – rekao je predsednik Skupštine grada i dodao da Grad Beograd očekuje priliku da uzvrati gostoprimstvo i na isti način ugosti gradonačelnika Havane.   

Nikodijević je istakao da gradonačelnik Havane Reinald Garsija Sapata ima viziju budućnosti svoje zemlje, ideje kako da podstakne ljude da pokažu inicijativu i da je odlučan u nameri da pomogne razvoj preduzetništva. 

– Razvijanje prijateljskih odnosa između naroda dveju zemalja i njihovih glavnih gradova važno je zbog pospešivanja kulturnih veza i poslovnih kontakata. Grad Beograd i Havana radiće na promociji i jačanju saradnje, kao i na povećanju razmene u oblasti trgovine, kako bi se podstakle obostrane investicije i intenzivirala privredna saradnja – rekao je Nikodijević i uputio inicijativu da se organizuje sportski kamp tokom kojeg će deca iz Havane doći u posetu Beogradu i sklopiti nova prijateljstva.

Predsednik Skupštine grada je ovom prilikom uručio pismo ambasadoru Kube Gustavu Tristu del Todu u kojem gradonačelnika Havane Reinalda Garsiju Sapatu poziva u posetu Beogradu.