ponedeljak, 2. decembar 2019.

Vesić i Balašević pozvali Beograđane i posetioce Beograda na sportsku manifestaciju „Megdan 21. veka”

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i producent Aleksa Balašević pozvali su danas Beograđane i njihove goste da 9. decembra u „Štark areni” prisustvuju internacionalnom takmičenju u MMA borbama pod nazivom „Megdan 21. veka”. Predstavljanju manifestacije prisustvovala je i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević i neki od takmičara koji će nastupati na ovoj sportskoj manifestaciji.

Vesić je zahvalio sinu našeg proslavljenog kantautora i producentu ovog sportskog događaja Aleksi Balaševiću na predlogu da manifestacija bude organizovana u Beogradu.

– „Megdan” postoji od 2017. godine i od tada do danas prerastao je u događaj koji dolazi i u Beograd, te se nadam da će postati tradicionalan. Za nas je čast da imamo ovakav događaj. Naša politika je da svake godine imamo nekoliko velikih sportskih događaja, jer su oni važni kako za razvoj sporta tako i za imidž grada. Svaki veliki internacionalni sportski događaj donosi prihode gradu, dovodi mnogo sportista, njihovih pratilaca, navijača i novinara i zato hvala Aleksi na ideji da se „Megdan” održi u Beogradu. Mi nismo puno razmišljali da li grad treba da bude suorganizator, jer na taj način pomažemo i razvoj borilačkog sporta i činimo da Beograd ima bolji imidž u svetu – rekao je Vesić.

On je istakao da ovaj događaj predstavlja i deo „Beogradske zime”, koja ove godine nudi i događanja koja nisu usko vezana samo za Novu godinu.

– Mi želimo da Beograd u decembru i januaru ima mnogo događaja, pa tako imamo klizalište na Trgu republike, Trg otvorenog srca, Trg bajki, ali i ovakve događaje, kao i koncerte ozbiljne muzike i druge, trudeći se da svako za sebe može da odabere nešto po svom ukusu. Ja sam srećan što postoje ljudi kao što je Aleksa, koji daju sve od sebe da organizuju vrhunske događaje. Kada to omogućite mladim ljudima, oni mogu da ih organizuju na vrhunskom nivou. Naše je da ih podržimo i pomognemo im da takvih događaja bude što više – kazao je zamenik gradonačelnika, pozvavši Beograđane i njihove goste da dođu na ovu sportsku manifestaciju.

Sekretarka za sport i omladinu i nekadašnja reprezentativka u rukometu Dragana Belojević istakla je da je Beograd grad sporta i da će uvek podržati ova i slična takmičenja.

– Ovakva takmičenja promovišu sport u gradu i istovremeno jačaju imidž Beograda kao sportske i turističke destinacije – rekla je Belojevićeva.

Organizator manifestacije „Megdan” Aleksa Balašević rekao je da će to, kao i 2018, biti jedan od najvećih sportskih događaja u Srbiji.

– „Megdan” je događaj koji reguliše nasilje, jer se borbe odvijaju u ringu i po utvrđenim pravilima, a okuplja sportiste od Dagestana do Filipina. Nisam nikakav „kralj tuča”, već sin pesnika i gimnastičarke koji smatra da za jednu zdravu priču uvek ima mesta u Beogradu. Goran Vesić nam je zaista pomogao, dao nam čak i neke ideje i poslednjih dana je interesovanje za ovaj događaj sve veće – istakao je Balašević.

Promocija manifestacije bila je i prilika da se ponovo upozori na potrebu borbe protiv nasilja u porodici i vršnjačko nasilje, a Goran Vesić je podsetio da su megdani u našem narodu poznati kao viteška borba.

– Ovde se radi o sportskoj i fer borbi i mi šaljemo poruku da je nasilje u društvu nedopustivo. Borbi je mesto na sportskim terenima, tamo gde je ona dozvoljena i gde postoje jasna pravila. Nasilje nad ženama, maloletnim i starim licima ili nad bilo kojim drugim ljudima je apsolutno nedopustivo i ovako deci treba da pokažemo da se radi o borbi na sportskom terenu gde se protivnici uvažavaju i nadmeću po pravilima – naglasio je Vesić, istovremeno podsetivši da će se Beograd uskoro ponovo prijaviti za organizaciju „Fajnal fora”, kao i da će glavni grad biti domaćin Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici 2022. godine.

On je takođe podsetio i da su sva deca u Beogradu obuhvaćena nekim od programa školskog sporta.

– Tu je baza za sportske klubove i tu nastaju budući reprezentativci. Sa Atletskim savezom dogovorili smo se i da se u vrtićima organizuju programi „Kids atletik”, jer je upravo atletika baza za sve ostale sportove. Želimo i da se atletika i plivanje uvrste kao obavezni za sve osnovne škole i verujemo da ćemo tako doprineti da se deca što više bave sportom – kazao je Goran Vesić, podsetivši da je Grad Beograd podržao i projekat Marine Maljković u kome hiljadu devojčica trenira košarku po najboljem programu na svetu.

Na predstojeće takmičenje „Megdan” posetioce su pozvali i takmičari Vaso Bakočević iz Risna i Igor Krstić iz Beograda, obećavši dobru, sportsku i fer borbu svih učesnika u takmičenju.