ponedeljak, 2. decembar 2019.

Položeni venci na spomenike oslobodiocima Beograda

Predsednici Srbije i Belorusije, Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko, u prisustvu gradonačelnika Beograda prof. dr Zorana Radojičića, položili su danas vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i Spomenik crvenoarmejcu, čime su odali počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.

Lukašenko je time započeo dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, a dvojicu predsednika na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. dočekali su počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, uz intoniranje himni dveju zemalja.

Groblje oslobodilaca Beograda, koje se nalazi prekoputa Novog groblja, posvećeno je jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda oktobra 1944. godine.

U memorijalnom kompleksu, otvorenom 20. oktobra 1954. godine, sahranjeno je 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ) i 818 boraca Crvene armije. U borbama za oslobođenje Beograda, od 12. do 20. oktobra 1944. godine poginula su 2.944 borca NOV-a i POJ-a i 961 borac sovjetske Crvene armije.

Na Spomen-groblju se svakog 20. oktobra polažu venci povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maja povodom Dana pobede nad fašizmom. Groblje je obnovljeno 2009. godine povodom 65. godišnjice oslobođenja Beograda.