utorak, 3. decembar 2019.

Nikodijević: Primarna zdravstvena zaštita dostupna svim građanima Beograda

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević obišao je danas, zajedno sa članom Gradskog veća Slobodanom Šolevićem i v.d direktora Doma zdravlja „Dr Sima Milošević” dr Nenadom Bjelicom, nedavno obnovljenu Zdravstvenu stanicu „Umka”.

Na ovoj zdravstvenoj stanici zamenjen je kompletan krovni pokrivač, obavljeni su i drugi investicioni radovi, uvedene službe fizijatra i obnovljena služba pedijatrije u obe smene.

Nikola Nikodijević je podsetio da je ova zdravstvena stanica samo jedan od primera kako se unapređuje primarna zdravstvena zaštita na teritoriji grada.

– Naša politika je jasna: primarna zdravstvena zaštita mora biti efikasna i dostupna svim građanima Beograda. Beograđane ne delimo na ljude prve i druge kategorije, već svi, gde god živeli, bilo u centru ili na periferiji, moraju imati iste uslove zdravstvene zaštite. Mi smo ovu zdravstvenu stanicu obišli pre nekoliko meseci, kada smo se uverili u tadašnje loše stanje krova, što je znatno uticalo na rad zdravstvenih radnika. U međuvremenu, krov je obnovljen i danas 8.200 ljudi, koliko ih ima karton u ovoj instituciji, može da ostvari svoje potrebe za kvalitetnom zdravstvenom zaštitom. Uvedena je i oprema za novu službu fizijatrije, koja nije postojala poslednjih deset godina, a vrlo brzo ovde će biti i dva pedijatra, koji će raditi u obe smene. Tako smo postigli da većina pacijenata može sve svoje potrebe da zadovolji ovde, umesto da idu u druge objekte ovog doma zdravlja, koji su ponekad veoma daleko za one koji su u stanju zdravstvene potrebe – istakao je Nikodijević.

On je naglasio da građane ne treba da zanima u čijoj su nadležnosti objekti zdravstvene zaštite, već je važno da u njih zajednički ulažu opština, grad i republika, kako bi se korisnicima omogućila što kvalitetnija zdravstvena zaštita.

– Sledeće godine radićemo još četiri zdravstvene stanice, u Obrenovu, Borči, Mladenovcu i Grockoj, a nastavljamo i da adaptiramo postojeće zdravstvene stanice i domove zdravlja. U Sremčici smo tako obnovili zdravstvenu stanicu, uskoro počinje obnova i u Železniku, a za Dom zdravlja „Dr Sima Milošević” grad je ove godine uložio ukupno 22,5 miliona dinara. Nastavićemo da ulažemo i dalje, a drago mi je da sugrađane iz Umke možemo da obradujemo i novim sanitetskim vozilom, koje je veoma značajno za tako veliku i geografski razruđenu opštinu, naročito u zimskim mesecima kada treba doći do slabije pokretnih pacijenata. Nivo zdravstvene zaštite u Beogradu je sve bolji i naravno da posla ima još, ali mnogo je bolje nego što je to bilo pre pet godina, o čemu nam svedoče i građani sa kojima na tu temu često razgovaramo – kazao je Nikodijević.

Dr Nenad Bjelica, vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja „Dr Sima Milošević”, podsetio je da je postavljanje novog krova bio preduslov sa sve radove koji su nakon toga usledili na investicionom održavanju.

– Pored neophodnih radova, uspeli smo i da kadrovski unapredimo rad ustanove u Umki obnovom službe fizijatrije i još jednim specijalistom pedijatrije. Tu je i novo terensko vozilo koje će omogućiti lakši i brži pristup pacijentima i moram da naglasim da je Grad Beograd naš najpouzdaniji saveznik. Zdravlje je interes društva broj jedan, to Grad Beograd veoma dobro razume i mogu da se pohvalim činjenicom da ambulante u Velikoj Moštanici, Ostružnici, Rušnju i Sremčici izgledaju podjednako dobro kao i one u centru grada. Nastavićemo da radimo na unapređenju zdravstvene zaštite, kako bi ona bila još kvalitetnija i dostupnija našim sugrađanima – kazao je dr Nenad Bjelica.