utorak, 3. decembar 2019.

Gradonačelnik Radojičić otvorio manifestaciju povodom dana osoba sa invaliditetom

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je danas povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom manifestaciju „Ti možeš” za učenike škola za obrazovanje i vaspitanje dece sa smetnjama u razvoju u Malom pozorištu „Duško Radović”.

Manifestaciji su prisustvovali i podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević, pevač Sergej Ćetković, učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić”, poslovno- pravnih škola i studenti Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Gradonačelnik je naglasio da je svima potrebna podrška i pomoć,te da je za njega današnji Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, dan podrške i pomoći tim osobama. 

– Danas prisustvujemo divnoj prodajnoj izložbi koju su priredila ova deca i pozivam sve Beograđane da kupe ukrase i druge ručno izrađene predmete koji će ulepšati prostor i nadolazeće praznike – rekao je on.

Nakon otvaranja priredbe, Radojičić je istakao jedinstvenost i značaj priredbi kao što je „Ti možeš”.

– Posebno želim da istaknem da su na ovoj priredbi na kojoj su učestovovala deca sa usporenim razvojem i poremećajem u razvoju bila i deca iz osnovnih i srednjih škola koja razmišljaju o svojim drugovima i pružaju im podršku – istakao je Radojičić.

Govoreći o podršci koju Grad Beograd pruža osobama sa invaliditetom, Radojičić je istakao da u ovom trenutku postoje lični pratioci za 435 dece, kao i da 67 osoba koristi usluge personalnog asistenta. 

– Uveli smo i novu uslugu pomoći u kući za decu sa smetnjama u razvoju,  tako da od sada ovu uslugu neće koristiti samo odrasli već i mlađi, i na taj način ćemo pomoći čitavim porodicama – naveo je gradonačelnik.

On je podsetio da je uveden i dnevni boravak za 600 dece u 15 dnevnih boravaka, kao i da je jedna od novih usluga u našem gradu i „Predah smeštaj”, kojom je porodicama omogućeno da decu sa smetnjama u razvoju smeste do 40 dana godišnje u ovoj ustanovi.

– U našem gradu izdato je skoro 2.500 dozvola za parkiranje osobama sa invaliditetom. Takođe, obezbeđene su i subvencije za komunalne usluge našim sugrađanima sa invaliditetom – objasnio je Radojičić. 

On je naglasio da će Beograd u sledećoj godini nastaviti u tom pravcu i da razvoj prestonice u pravcu „pametnog grada” donosi velike prednosti. 

– Razvoj Beograda kao „pametnog grada” doneće velike prednosti i sugrađanima sa invaliditetom  jer će tako dobiti podršku i pomoć da prevaziđu barijere, kao i da lakše ostvare sve svoje ciljeve – rekao je Radojičić i dodao da svi zajedno, kao pojedinci i kao društvo, treba da radimo na poboljšanju njihovog kvaliteta života.

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu već pet godina organizuje manifestaciju „Ti možeš” u kojoj učestvuju učenici beogradskih specijalnih škola, koji se predstavljaju kroz glumu, igru, pevanje i ples.