sreda, 4. decembar 2019.

Vesić: Sve bolja saradnja sa češkim kompanijama

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sastao se danas sa Martinom Tauberovom, zamenicom češkog ministra za Evropsku uniju i spoljnu trgovinu koja je prisustvovala zasedanju Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Češke.
 
Razgovaralo se o investicijama čeških kompanija u Beograda, a Vesić je zahvalio češkoj strani koja je počela da investira u Srbiju.  

– Na početku tranzicije u Srbiji skoro da nije bilo čeških kompanija, što se poslednjih godina menja. Nedavno je kompanija iz Češke kupila JAT tehniku, a jedan od vodećih čeških fondova kupio je „Avala film” i „Marinu Dorćol”. Postoji interesovanje čeških kompanija za ulaganje u sistem daljinskog grejanja, ali i za prodaju trolejbusa i tramvaja – rekao je Vesić i dodao da je to dokaz da je Srbija postala stabilna zemlja u koju je sigurno investirati. 

Zamenica ministra MartinaTauberova zahvalila je Vesiću na podršci koju pruža češkim kompanijama koje investiraju u Srbiju i najavila pomoć tim kompanijama u samoj Češkoj. Dogovoreno je da se u Pragu organizuje prezentacija infrastrukturnih projekata Grada Beograda češkim kompanijama kako bi mogle da učestvuju na tenderima.

Sastanku su prisustvovali Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i koopredsedavajući Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Češke, Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji, kao i predstavnici čeških kompanija „Škoda” i CSG grupe.