sreda, 4. decembar 2019.

Nikodijević: Otvaramo nove klubove za stara lica

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišli su danas Klub za stara lica na Autokomandi, gde su se upoznali sa aktivnostima korisnika i najavili dalja ulaganja i otvaranje novih klubova na teritoriji prestonice.
Nikodijević je istakao da je Klub za stara lica u Ulici dr Milutina Ivkovića 2 jedan od najboljih u gradu, kao i putokaz kako treba da izgledaju ostali klubovi.

– Impresioniran sam energijom i entuzijazmom korisnika ovog kluba, kao i brojem sadržaja koji postoji. Korisnici imaju radionicu za tkanje, muzičku i likovnu sekciju, kao i prostor za rekreaciju, prvi takve vrste u Beogradu, a koji je u skladu sa potrebama i godinama korisnika – naveo je predsednik gradskog parlamenta.

On je podsetio da trenutno u glavnom gradu ima 30 klubova za stare, od kojih je 10 otvoreno u poslednje tri-četiri godine, a četiri u opštinama gde nikada ranije nisu postojali.

– Postoji veliko interesovanje za takve prostore, a ova gradska vlast ide u susret potrebama našeg stanovništva. Za sledeću godinu u budžetu su predviđena finansijska sredstva za otvaranje još dva kluba, s obzirom na to da u Beogradu ima 405.000 građana starijih od 60 godina – ukazao je Nikodijević.  

On je dodao da se socijalna politika Grada Beograda korenito promenila u poslednjih pet godina.

– Vodimo ozbiljnu socijalnu politiku i imamo jasnu viziju kako treba da izgleda socijalno odgovorno društvo i grad koji brine o svojim građanima. Svaka ozbiljna i razvijena država svoj stepen napretka meri stepenom brige i kvalitetom usluga prema posebnim kategorijama stanovništa. Naš cilj je da vodimo računa o deci, trudnicama, kao i kategorijama stanovništva kojima je neophodna pomoć države, ali i o najstarijim sugrađanima – istakao je Nikodijević i zahvalio resornoj sekretarki Nataši Stanisavljević na učinjenim koracima u tom pravcu.

On je podsetio da je moralna obaveza našeg društva da se brine o najstarijima koji su, prema njegovim rečima, nesebično gradili i stvarali ovaj grad i zemlju. 

– Onima sa najtežim materijalnim statusom dajemo subvencije pri plaćanju komunalnih usluga, dok će stariji od 65 godina i ubuduće moći da koriste javni prevoz sa povlasticom od 400 dinara na godišnjem nivou. Trenutno u gradu imamo 609 licenciranih gerentodomaćica, jer veliki broj naših sugrađana živi sam i moramo naći načina da pomognemo svakome ko se otežano kreće ili ima sličan problem. Svaki sugrađanin ima pravo na dostojanstvo, a Grad Beograd za sve njih mora da bude na usluzi – zaključio je Nikodijević.

Sekretarka za socijalnu zaštitu zahvalila je osoblju klubova za stara lica na profesionalnom odnosu prema najstarijim sugrađanima.

– U našim klubovima, koji broje više od 10.000 članova, svakodnevno se odvijaju mnogobrojne aktivnosti i treba naglasiti da su sve besplatne. Ovaj grad uvek ima osećaj za one kojima je pomoć potrebna, bilo da su u pitanju porodilje, osobe sa invaliditetom ili druge kategorije stanovništva – navela je Stanisavljevićeva i zahvalila rukovodstvu Grada Beograda jer je budžet resornog sekretarijata za narednu godinu veći za 130 miliona dinara.

Ona je istakla da će više novca u budžetu 2020. godine omogućiti da se otvare dva nova kluba za stara lica.

– Jedan će biti na Voždovcu, a drugi na Zvezdari, tačnije u opštinama sa najvećim brojem penzionera u Beogradu, dok do kraja ove godine otvaramo novi klub u naselju Železnik. Zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite obezbeđeno je povećanje zarade za devet odsto od novembarske uplate. Takođe, budžet za narednu godinu je socijalno razvojan, odgovoran prema svojim građanima – bez kašnjenja i dugovanja i sa većim brojem usluga – ukazala je Stanisavljevićeva.

Događaju je prisustvovao vršilac dužnosti direktora Ustanove „Gerontološki centar Beograd” Srđan Dimitrijević.

 

Video-snimak sa događaja nalazi se na adresi 

www.infobiro.tv