četvrtak, 5. decembar 2019.

Radojičić: Pokroviteljstvo u obeležavanju 800 godina od posvećenja Svetog Save za prvog arhiepiskopa – velika čast za Beograd

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić organizovao  je sastanak povodom obeležavanja 800 godina od posvećenja Svetog Save za prvog srpskog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Za obeležavanje ovog jubileja planirano je održavanje nekoliko manifestacija na kojima će učestvovati gradonačelnik Radojičić, a pre svega 12. decembra na svečanoj akademiji i naučnoj tribini u SANU. Takođe, manifestacija će se sastojati od nekoliko izložbi likovnih umetnika koje će biti otvorene za sve posetioce. 

Predsednik Srpskog komiteta za vizantologiju dr Srđan Pirivatrić i direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandara Milovoj Ranđić zahvalili su gradonačelniku Beograda prof. dr Zoranu Radojičiću na podršci u organizaciji ovog velikog jubileja. Gradonačelnik je istakao da je za Grad Beograd bitno pokroviteljstvo ove manifestacije koja čuva sećanje i veliča lik i delo jedne od najznačajnijih ličnosti u našoj istoriji, koja je ostavila neizbrisiv trag u prosveti, kulturi i razvoju naše države. On je dodao da dani svečanosti, kao što su ovi, podsećaju na mudrost i skromnost – dve najvažnije vrline koje je posedovao prvi srpski prosvetitelj, čiji duh živi u svima nama.  

Gradonačelnik je podsetio na činjenicu da se ovaj događaj organizuje u saradnji sa Svetogorskim centrom u Solunu i da je ovo jedan od prvih koraka u oživljavanju sporazuma o kulturnoj saradnji koju Beograd ima sa Solunom, a za koje i grčko rukovodstvo ima veliko interesovanje. 

Radojičić je sa organizatorima razgovarao i o inicijativi NVO „Vizantijski Solun”, koju je osnovala Trgovinska komora, da sa Gradom Beogradom sklope sporazum o članstvu u nedavno osnovanoj mreži vizantijskih gradova.

Gradonačelnik je istakao da ga raduje što je Uprava Grada Ravene, koja je inače prvi član mreže vizantijskih gradova iz Italije, izrazila veliku želju da se u Beogradu organizuje reprezentativna izložba kopija čuvenih ravenskih vizantijskih mozaika, te da će u narednom periodu razmotriti mogućnosti realizacije ovog događaja