nedelja, 8. decembar 2019.

Vesić: Grad priprema aplikaciju sa lokacijama predviđenim za sadnju drveća

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da se će uskoro aktivirati aplikacija koju je Grad Beograd pripremio i uz pomoć koje će građani moći da vide sve lokacije predviđene za sadnju drveća u glavnom gradu na godišnjem nivou. Grad na taj način želi da pozove donatore i da zajedno sa građanima dostigne zacrtani cilj – da se stepen pošumljenosti Beograda u narednih deset godina podigne sa 15 na 25 odsto, rekao je Vesić. 

– Ova vrsta aplikacije dobro funkcioniše u mnogim gradovima Evrope, pa nema razloga da je građani Beograda ne prihvate. Građani će moći da izaberu lokaciju i doniraju novac za sadnju, a pored zasađenog drveta stajaće njihovo ime – pojasnio je Vesić. 

Naš glavni grad spada u zelenije prestonice Evrope, ali nismo još time zadovoljni, dodao je on. 

– Budućnost je takva da će svi gradovi koji imaju više zelenila i više čiste vode biti napredniji. Svakim pošumljavanjem trasiramo dobru budućnost za naš grad – istakao je danas Vesić prilikom sadnje 25 platana i javora u naselju Sunčani breg u Rakovici. 

On je podsetio na akciju „Drvo generacije”, u okviru koje prvaci svih osnovnih škola u Beogradu sade svoje drvo i brinu o njemu. Na taj način, ocenio je Vesić, ne samo da dobijamo više drveća u gradu nego i učimo decu koliko je važno čuvati životnu sredinu.