utorak, 24. decembar 2019.

Usvojena inicijativa da Blagoje Jovović dobije ulicu u Beogradu, a Đuza Stojiljković spomen-ploču

Na osamnaestoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda koja je održana danas, usvojena je inicijativa zamenika gradonačelnika Gorana Vesića u svojstvu građanina, da jedna ulica u Beogradu ponese ime Blagoja Jovovića.

U obrazloženju inicijative se precizira da je Blagoje Jovović 10. aprila 1957. godine izvršio atentat na ozloglašenog čelnika ustaške Nezavisne Države Hrvatske Antu Pavelića. To se desilo na dan kada su ustaše u Argentini slavile dan osnivanja njihove nacističke države, tzv. Nezavisne Države Hrvatske, tvorevine koja je u Drugom svetskom ratu izvršila jedan od najvećih i najtežih genocida na svetu, a čiji je jedan od osnivača bio upravo Pavelić. 

„Kao heroj srpskog naroda, Blagoje Jovović izvršio je atentat na najvećeg zlotvora u srpskoj istoriji, ustaškog poglavnika Antu Pavelića. Stotine hiljada Srba ubijeno je na najmonstruoznije načine od strane Pavelićevih ustaša u NDH. Ovaj zlikovac osnovao je u Jasenovcu i logor za srpsku decu, kao i logore ne samo za Srbe već i za Rome, Jevreje, muslimane i antifašiste”, objasnio je Vesić.

On navodi da se nada da će ovaj predlog naići na odobravanje javnosti i da se neće naći neki srpski istoričari koji će nas ubeđivati da Jovović, koji je izvršio atentat na jednog od najvećih ratnih zločinaca koje istorija pamti, nije heroj.

„Blagoje Jovović preminuo je 2. juna 1999. godine. Dvadeset godina kasnije, s vremenske i istorijske distance, smatram da je vreme da se Beograd i Srbija oduže Jovoviću te da dobije ulicu u Beogradu”, navodi Vesić.

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica predložila je da Zagorska ulica u Gradskoj opštini Zemun ponese ime Blagoja Jovovića.
Takođe, članovi Komisije usvojili su inicijativu Društva za ulepšavanje Vračara da se postavi spomen-ploča srpskom glumcu Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, na fasadi zgrade u kojoj je živeo u Novopazarskoj ulici.

Vlastimir Đuza Stojiljković rođen je 1929. godine u mestu Ražanj. Profesionalnu karijeru je započeo 1951. godine u Beogradskom dramskom pozorištu. Često je gostovao u brojnim predstavama. Veliku popularnost je stekao filmom „Ljubav i moda“ i ulogom Rodoljuba Petrovića u seriji „Pozorište u kući“.