utorak, 14. januar 2020.

„Meita” u Obrenovcu zapošljava više od tri hiljade radnika

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovali su danas obilasku fabričkog giganta „Meita Jurop” u Obrenovcu, tokom kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa zaposlenima i još jednom zahvalio kineskom investitoru jer ovde zapošljava 3.046 radnika. 

Vučić je, zajedno sa ambasadorkom Kine Čen Bo, predsednikom „Meita grupe” Benom Čenom, predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem obišao livnicu i pogon za mašinsku obradu. Nakon toga je razgovarao sa učenicima Tehničke škole iz Obrenovca, za koje je u ovoj fabrici organizovano predavanje, dok je za novozaposlene organizovana obuka. 

Tom prilikom preneo im je da mu je jedan od najvećih svetskih lidera Šimon Peres jednom u razgovoru rekao da će budućnost imati samo oni u čijim zemljama radnici budu učili, a učenici budu radili, jer drugačije neće moći da izdrže tržište i konkurenciju, i neće moći da opstanu.

– Posebno sam srećan zbog mogućnosti da se, i pored brojnih otpora, bavimo dualnim obrazovanjem. Srećan sam što u Obrenovcu postoji ovako jaka i moćna fabrika – poručio je Vučić. 

On je dodao da se bez teškog rada ne može postići kvalitet života. 

– Moja molba jeste da budete posvećeni i da angažmanom i radom sve što su u vas ulagali, vratite roditeljima i zemlji – rekao je Vučić. 

Kompanija „Meita Jurop” bavi se proizvodnjom automobilskih delova, delova motora i opštih industrijskih delova. Prva fabrika u Bariču kod Obrenovca otvorena je u aprilu 2017. godine, a druga u junu prošle godine. „Meita” je u dve fabrike u Obrenovcu uložila ukupno 150 miliona evra. Iako zapošljava više od tri hiljade ljudi, postoji potreba za novom radnom snagom i zato konstantno organizuju obuke za nove radnike. Fabrika sarađuje sa opštinama Obrenovac, Lazarevac, Lajkovac i Valjevo, preneo je Tanjug.

FOTO: Tanjug