sreda, 22. januar 2020.

Radojičić u poseti JKP „Zelenilo – Beograd”: U 2020. naš grad će biti bogatiji za 6.500 stabala i 29 dečjih igrališta

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas Javno komunalno preduzeće „Zelenilo – Beograd” i deo baze gde su smešteni transport i mehanizacija, nakon čega je najavio planove i projekte ovog preduzeća za 2020. godinu.

Gradonačelnik je istakao da je ovo preduzeće jedno od najznačajnijih u našem gradu, pogotovo danas kada su ekološka pitanja vrlo aktuelna.

– „Zelenilo” se brine da Beograd bude lepši, ali i zdraviji grad. Zaposleni u ovom preduzeću obrađuju 3.000 hektara zelenih površina, vode računa o preko 1.300 dečjih igrališta, 400 sportskih terena, brinu i o 55.000 drvorednih stabala. U ovom trenutku uređuju 22 zelene površine, a u narednom periodu će preurediti 29 dečjih igrališta, devet novih teretana na otvorenom i tri nova parka – istakao je Radojičić.

On je naveo i da će ovo preduzeće povećati broj zasađenih sadnica ove godine, te će tako biti posađeno čak 6.500 sadnica, što je 2.500 sadnica više u odnosu na 2019. godinu.

– Obilazeći ovaj deo preduzeća, uverio sam se u dobro funkcionisanje i rad ovog pogona. Zadovoljan sam ljudima koji rade ovde, počevši od mašin-bravara, preko stolara i drugih majstora, jer oni na inovativan način unapređuju naše parkove – rekao je gradonačelnik i dodao da je u toku prošle godine Grad Beograd uložio milion evra za mehanizaciju i opremanje objekata, kao i da će skoro isti iznos biti uložen i ove godine.

On je podsetio da je prošle godine prvi put usvojen Plan generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda. Zelene površine danas čine 15 odsto teritorije Beograda, a planom je predviđeno da do 2025. godine zelenilo zauzme 25 odsto.

Govoreći o JKP „Zelenilo – Beograd”, Radojičić je naglasio da ono ima tradiciju dugu 90 godina i da danas u ovom preduzeću 1.200 radnika svakodnevno radi na važnim zadacima za ceo grad, na čemu im je posebno zahvalio, kao i rukovodstvu firme. 

– Kada govorimo o dobrom funkcionisanju, ovo komunalno preduzeće ima samo devet odsto mehanizacije koja u ovom trenutku nije u radnom pogonu. Svi zajedno ćemo i dalje raditi na unapređenju ovog preduzeća kako bi nam Beograd bio još zeleniji i zdraviji – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je naveo i da je ovo preduzeće prošle godine kupilo sedam električnih vozila koja ne zagađuju životnu sredinu, kao i da će se sa tom dobrom praksom nastaviti i u 2020. godini.

Direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević zahvalio je gradonačelniku na poseti i istakao izuzetnu saradnju sa osnivačem – Gradom Beogradom. 

– Svesni smo da je naša firma veoma značajna za našu prestonicu i da Beograđani imaju velika očekivanja zbog čega se i veoma trudimo da ih ispunimo. Nadam se da ćemo firmu i dalje razvijati na evropski način, tako da sada već uveliko razmišljamo o električnim vozilama radi smanjenja emisije štetnih gasova, a sve motore koje nabavljamo su „euro 5” i „euro 6” – rekao je Stanojević.