petak, 24. januar 2020.

Gradonačelnik Radojičić poželeo „Politici” i „Politikinom zabavniku” da još dugo traju i budu čitani

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je danas u svečanoj sali Starog dvora obeležavanju 116. rođendana dnevnog lista „Politika” i dodeli nagrade za književno delo „Politikinog zabavnika” namenjeno mladima.

Gradonačelnik je istakao značaj najstarije novinske kuće na Balkanu. Takođe je reako da je „Politikin zabavnik” bio izuzetno značajan za njegovu generaciju jer im je razvio potrebu i ljubav prema čitanju.

– To je bio prvi kontakt kada sami uštedimo za nešto što ćemo da pročitamo i prelomni trenutak kada se razvila ljubav i potreba za čitanjem. Kasnije smo prešli u svet dnevnih novina i bez obzira na to da li smo je čitali, morali smo imati odnos prema „Politici” – naveo je Radojičić.

On je istakao da je izuzetno važno što su „Politika” i „Politikin zabavnik” uspeli da opstanu tolike godine i da budu na usluzi čitaocima.

– Pogotovu je u današnje vreme sa morem informacija važno da nove generacije imaju neko sidro, kako bi razlikovale bitno od nebitnog, i što je još značajnije da razlikuju šta je više, a šta manje istinito – podvukao je gradonačelnik i poželeo „Politici” i „Politikinom zabavniku” da još dugo traju i budu čitani.

Književno delo „Politikinog zabavnika” namenjeno mladima ove godine pripalo je Sonji Ćirić za delo „Neću da mislim na Prag”, istakla je predsednica žirija Lidija Merenik.

– Na ovogodišnji 41. književni konkurs „Politikinog zabavnika” za najbolje delo namenjeno mladima, objavljeno na srpskom jeziku, u godini za nama pristiglo je čak 78 naslova. Vešto i maštovito napisane knjige brzo su se izdvojile. U uži izbor ušlo je šest naslova, dok je jednoglasnom odlukom žirija ovogodišnji pobednik knjiga „Neću da mislim na Prag” – ukazala je Lidija Merenik.

Sonja Ćirić je rekla da joj je izuzetno važna nagrada sa najvećim renomeom za dečju književnost. Negirala je mišljenje javnosti da deca malo čitaju, ali i ukazala da odrasli više moraju da urade da bi deca čitala.

Događaju je prisustvovao direktor „Politike” a.d. i glavni urednik „Politikinog zabavnika”  Zefirino Grasi, članovi porodice Ribnikar, dečji pesnik Ljubivoje Ršumović, kao i veliki broj poštovalaca „Politike” i „Politikinog zabavnika”.