ponedeljak, 27. januar 2020.

Vesić: Ovo je godina velikog povratka Nemanjića među Srbe

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je obeležavanju Dana Svetog Save na svečanosti koja je održana danas u Trećoj beogradskoj gimnaziji na Vračaru. 

On je istakao da je ovo godina velikog povratka Nemanjića među Srbe. 

– Sredinom godine ćemo završiti rekonstrukciju Savskog trga sa monumentalnim spomenikom (najvećim na Balkanu) osnivaču srpske države – Stefanu Nemanji. Takođe, konačno će biti završen Hram Svetog Save, posvećen prvom sprskom arhiepiskopu. Na taj događaj smo čekali 85 godina, a 179 godina otkad je dubrovački Srbin Matija Ban prvi javno izneo ideju da se na Vračaru sagradi Hram Svetog Save – podsetio je Vesić.

On je istakao da je važno da se kao država i narod ponovo okrećemo Svetom Savi i Nemanjićima. 

– Nikada nisam imao objašnjenje zašto kao narod i društvo nismo komunicirali sa našim srednjim vekom. Zašto smo se ponašali kao da naša istorija počinje u 19. veku ili zašto na našim novčanicama nema nijednog srednjovekovnog vladara – ukazao je zamenik gradonačelnika. 

Vesić je istakao da je došlo vreme da se setimo našeg srednjeg veka i da nam on bude inspiracaja za budućnost. 

Kao narod puno znamo o Svetom Savi đakonu i arhiepiskopu, ali mislim da malo znamo o Svetom Savi učitelju, diplomati i zakonopiscu, istakao je Vesić i podsetio na Žitije Svetog Simeona, Krmčiju ili Zakonopravilo (prvi srpski ustav), čiji je autor Sveti Sava, kao i na njegove diplomatske misije oko dobijanja autokefalnosti SPC i Manastira Hilandar. 

– Zato je važno da u budućnosti više učimo od Svetog Save, jer je on najuticajniji Srbin. Ali, i da naučimo nešto od Svetog Save učitelja, diplomate i pisca, jer je on i pre 800 godina vodio računa o tome da narod mora da bude pismen, lečen i da se bori za svoju nezavisnost – ukazao je Vesić. 

Kada je reč o Trećoj beogradskoj gimnaziji, Vesić je za ovu godinu najavio izradu projekta za rekonstrukciju fasade i krova. 

– Došlo je vreme da se rekonstruiše ova elitna gimnazija. Elitna po znanju – đacima i profesorima, a vreme je da bude elitna i po zdanju. To je naša obaveza isto koliko nam je obaveza i završetak Hrama Svetog Save. Na taj način ćemo se odužiti ne samo prema Svetom Savi već i prema svima koji su prošli kroz ovu školu, kao i za ono što je ova gimnazija dala srpskom društvu – naveo je zamenik gradonačelnika. 

Direktorka Treće beogradske gimnazije Olga Čokaš je podsetila da je Sveti Sava počeo da gradi duhovnu tvrđavu pre 800 godina i dodala da zidovi te tvrđave i danas štite. Tu tvrđavu prosvetiteljstva i obrazovanja danas uzdižemo i mi, podvukla je direktorka Čokaš. 

Domaćin školske slave Sveti Sava u Trećoj beogradskoj gimnaziji bio je predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković. On je izrazio zadovoljstvo da mu je u tako prestižnoj gimnaziji, s istorijom dugom 161 godinu, ukazano to poverenje.  

– Ovde su predavale velike ličnosti iz naše istorije poput Stevana Sremca, Sima Matavulja, Koste Todorovića i Živojina Mišića. U đačkim klupama su sedeli Borislav Pekić, Momo Kapor, Zoran Hristić, Danilo Bata Stojković i mnogi drugi – naveo je Nedeljković.