ponedeljak, 27. januar 2020.

Gradonačelnik Radojičić na obeležavanju školske slave Sveti Sava u Zemunskoj gimnaziji najavio veliku rekonstrukciju ove škole

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je danas obeležavanju školske slave Sveti Sava u Zemunskoj gimnaziji i najavio veliku rekonstrukciju ove gimnazije.

– Pri kraju je i tender za rekonstrukciju zgrade Zemunske gimnazije, za šta će biti opredeljena 442 miliona dinara, a izvođači radova imaće zadatak da za 300 dana rekonstruišu ovu ustanovu, što će deci omogućiti da nastavu prate u mnogo savremenijim i boljim uslovima nego do sada. Zemunska gimnazija postoji 162 godine. U ovoj zgradi je 140 godina i za to vreme nije nijednom u potpunosti rekonstruisana – istakao je gradonačelnik.

On je istakao da je Grad Beograd opredelio za Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu 25 milijardi dinara, što je najveća suma do sada.

– Od tog novca, 25 miliona dinara opredeljeno je za stipendije, a 13,5 miliona za nagrade đacima generacije, jer želimo da stimulišemo decu da budu što bolja i dobiju priznanje za svoj trud – rekao je gradonačelnik.

Radojičić je izrazio zadovoljstvo što je na ovaj veliki praznik bio gost dece i nastavnika Zemunske gimnazije.

– Sveti Sava je postavio temelje obrazovanja, prosvetiteljstva, pravde i istine još pre osam vekova i srpski narod je srećan što ima takvu ličnost u svojoj istoriji. Danas sam imao zadovoljstvo da budem sa decom koja su radoznala i kreativna i koja su pripremila sjajan program proslave, dostojan sećanja na jednu od najvećih ličnosti srpske istorije – rekao je Radojičić.

Rezanju slavskog kolača, uz sasluženje sveštenika Srpske pravoslavne crkve, prisustvovali su i gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, predsednik opštine Zemun Dejan Matić i direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić istakao je da Opština Zemun, zajedno sa Gradom Beogradom i Vladom Republike Srbije, vodi jedinstvenu politiku i da će učiniti sve što je u njenoj moći da Zemunska gimnazija dobije novo ruho.

– Na nama je da vodimo računa o svakom našem đaku, sugrađaninu i Opština Zemun će biti tu za svakoga kome je pomoć potrebna – istakao je Dejan Matić.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su đaci različitih sekcija Zemunske gimnazije, a svečanosti su prisustvovali sadašnji i nekadašnji nastavnici ove škole.