ponedeljak, 27. januar 2020.

Radojičić: Ulaganjem u decu i obrazovanje nastavljamo misiju Svetog Save

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je svečanu akademiju povodom obeležavanja školske slave – Svetog Save, koja je danas održana u Starom dvoru. Radojičić je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da se kao domaćin obrati zvanicama.

– Na današnji dan sećamo se najvećeg srpskog prosvetitelja, danas sveca, koji nas prati kroz burnu istoriju. Prošlo je 800 godina od njegovog zemaljskog bivstvovanja, ali Sveti Sava i danas je primer generacijama koje dolaze. Srbi su srećan narod jer su pre toliko vremena imali Svetog Savu, dok su se među drugim narodima prosvetitelji poput njega pojavljivali dosta kasnije. On je prepoznao ljudske potrebe – za znanjem, istinom, Bogom, pravdom i zdravljem, pa je još tada postavio osnovne postulate na kojima su izgrađeni srpstvo i srpska država. Sveti Sava je bio diplomata, ali i monah, duhovni vođa srpskog naroda. Njegov lik i energija se nalaze svuda oko nas – rekao je Radojičić.

Kako je rekao, naša je velika odgovornost da vodimo računa o svemu što je Sveti Sava ostavio Srbiji i Srbima, a jedna od tih obaveza je da obezbedimo maksimalno dobre uslove za rast, razvoj i obrazovanje naše dece.

– Nastavnici i profesori su upravo u ovom segmentu posvećeni najvažnijim obavezama koje proističu iz toga. Vaš posao je od izuzetnog značaja i zahvaljujem vam na tome što ga obavljate posvećeno i odgovorno. U obrazovnom sistemu Beograda nalazi se oko 250.000 dece koja pohađaju predškolske ustanove, osnovne ili srednje škole. Stoga je važno da iz godine u godinu obezbeđujemo sve bolje uslove za obrazovanje naše dece. Budžet Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu ove godine iznosi gotovo 25 milijardi dinara. Za stipendije najboljih učenika obezbeđeno je 25 miliona dinara, dok je za najbolje đake obezbeđeno 13.5 miliona dinara u vidu nagrada. To je samo deo onoga na čemu radimo kako bismo doprineli daljem razvoju našeg društva. Mlade generacije su pod velikim pritiskom, ali sam siguran da će iskoristiti priliku da se razvijaju na pravi način – zaključio je Radojičić.

Događaju su prisustvovali članovi Gradskog veća Elena Bilić i Vladimir Jestratijević, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević, podsekretar za sport i omladinu Nikola Rajičić, podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević, državni sekretar u Ministarstvu prosvete Dušan Kićović, kao i načelnik Školske uprave Beograda Dragan Filipović.