četvrtak, 30. januar 2020.

Radojičić: Nova škola u naselju Leštane biće spremna za 1. septembar

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas radove na izgradnji osnovne škole u naselju Leštane. Radojičić je izrazio zadovoljstvo zbog adekvatne dinamike izvođenja radova, a nova škola u naselju Leštane trebala bi da bude završena do početka školske godine, u septembru tekuće godine.

– Prezadovoljan sam viđenim, jer radovi teku po planu i rokovi će po svemu sudeći biti ispoštovani. Jedan od razloga današnjeg obilaska bila je namera da iskontrolišem situaciju na terenu. Naime, u nekom trenutku, nakon monitoringa manje-više svih velikih radova u gradu, moramo da zaključimo koji izvođači posao obavljaju kvalitetno uz poštovanje rokova, a koji se ne pridržavaju ugovorenih obaveza – naglasio je Radojičić.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da svoj deci sa teritorije Beograda budu obezbeđeni dobri uslovi za školovanje i odrastanje. 

– Ako deca imaju adekvatne uslove, i roditelji su motivisaniji da svoju i budućnost svoje dece grade u Beogradu i Srbiji, umesto da razmišljaju o emigraciji – rekao je gradonačelnik Radojičić.

On je dodao da se ova škola nalazila u neuslovnom montažnom objektu izgrađenom 1979. godine, a da je sada izvesno da će nova zgrada biti završena do početka sledeće školske godine.
 
– Nova osnovna škola u naselju Leštane prostiraće se na 5.500 kvadratnih metara, a vrednost radova je oko 550 miliona dinara. Školu će pohađati 1.500 mališana, a posao se realizuje uz pomoć Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije. Objekte poput ovog moramo da gradimo u svim beogradskim opštinama, jer je ravnomerni razvoj, kako centralnih, tako i rubnih opština, jedan od prioriteta Grada Beograda. Trebalo bi pomenuti da se trenutno radi na prikupljanju dokumentacije za početak izgradnje ogranka Doma zdravlja Grocka u Vinči, nedaleko od ove škole, a plan je da se sa radovima započne u drugoj polovini godine. Osim toga, u planu je izgradnja još dve zdravstvene stanice u ovoj opštini – naveo je gradonačelnik. 

Kada je novi objekat osnovne škole u naselju Leštane u pitanju, naveo je Radojičić, naglašavam da se vodi računa o energetskoj efikasnosti, što je veoma važno u vreme klimatskih promena i sve veće potrebe za očuvanjem i zaštitom životne sredine.  

– Da se u Grockoj vodi računa o zaštiti životne sredine govori i podatak da kompanija „Eko Grocka”, nastala kroz javno-privatno partnerstvo, stanovništvu konstantno deli kante za separaciju otpada, što je veoma važno jer podiže svest o važnosti reciklaže. Sa građanima sam imao prijatne razgovore o svemu što još uvek nedostaje, ali sam siguran da ovu opštinu, koja ima ogromne potencijale, očekuje sjajna budućnost – zaključio je Radojičić i dodao da bi u narednom periodu na teritoriji grada trebala da usledi rekonstrukcija još 20 škola, što će dodatno unaprediti obrazovni sistem Beograda.  

Predsednica opštine Grocka Živadinka Avramović zahvalila je gradonačelniku na poseti i rekla da Grad, kao i Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, posvećuju puno pažnje opštini na čijem je čelu. 

– Grad je podržao naše aktivnosti vezane za rušenje starog objekta osnovne škole u naselju Leštane, koji zaista nije pružao adekvatne uslove za školovanje osnovaca iz naše opštine. Severni deo naše opštine, koji se „naslanja” na opštinu Zvezdara, nema trend smanjenja broja stanovnika i jasno je da će novi objekat osnovne škole biti dodatni poticaj po tom pitanju – rekla je Živadinka Avramović. 

Događaju je prisustvovao sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.