četvrtak, 13. februar 2020.

Vesić: Jedinstvena prilika za Beograđane da izbliza vide „Pobednika”

Prošle godine doneli smo odluku da se „Pobednik” restaurira, uloženo je oko 200.000 evra, te je 10. oktobra spomenik spušten sa postamenta i prenet u atelje vajara Zorana Kuzmanovića, da bi danas ponovo bio na Kalemegdanu. Pozivam sve građane Beograda da danas od 10 do 16 časova dođu i izbliza vide ovo veličanstveno delo, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na Kalemegdanu.

Vesić je istakao da je malo događaja oko kojih svi delimo ista osećanja i koji izaziva ovakve emocije, kao što je vraćanje spomenika „Pobedniku” na prepoznatljivo mesto.

– Svi mi koji se danas nalazimo na platou, počev od novinara i policije, pa sve do radnika koji izvode radove, imamo osećaj da se dešava nešto važno. Isti taj osećaj imali su građani Beograda 1928. godine, kada je „Pobednik” ovde postavljen. Istorija spomenika kaže da je trebao da bude deo velike fontane na Terazijama, sa četiri lava i manjim postamentom. Tri godine pre Prvog svetskog rata, Beogradska opština naručila je tu fontanu, ali je nakon početka rata postalo jasno da novca za fontanu nema i ostao je izliven samo „Pobednik” – rekao je Vesić. 

On je podsetio na to da je Beogradska opština kupila skulpturu i ostavila je u magacinu na Senjaku, gde je stajala nekoliko godina. Ipak, naveo je Vesić, 1928. godine neko se setio da 10 godina nakon završetka Prvog svetskog rata nemamo spomenik kojim bismo obeležili godišnjicu, pa je „Pobednik” ponovo postao aktuelan. 

– Tada je ponovo došlo do neslaganja kada je predloženo da spomenik bude postavljen na Terazijama, jer su razna udruženja bila protiv tog predloga. Tadašnji predsednik Beogradske opštine je, ne znajući verovatno šta više da radi, doneo odluku da spomenik bude postavljen na mesto na kojem se i danas nalazi, što je i učinjeno u oktobru 1928. godine. To je prava odluka, jer veličina i monumentalnost ovog spomenika nikada ne bi došle do izražaja između svih zgrada na Terazijama. Tako je „Pobednik” postao simbol Beograda i nema panorame ili razglednice iz srpske prestonice na kojima on nije prikazan – dodao je Vesić.

Prema njegovim rečima, ovaj spomenik već 91 godinu „čuva” naš grad, ali je već desetak godina bilo poznato da je „Pobednik” u lošem stanju.

– Postament se nakrivio za oko 30 centimetara od svoje ose, popustile su sajle koje su pričvršćivale skulpturu za postament i postojala je opasnost da mač otpadne, tako da je jača oluja praćena vetrom zaista mogla da napravi problem. Ovakvu priliku Beograđani su imali još samo 1928, a spomenik će već sutra ponovo biti na postamentu. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u procesu restauracije – Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, vajaru Kuzmanoviću i drugima koji su obavili svoj deo posla. Ne mogu da ne podsetim na sva pisanja sa društvenih mreža koje su po spuštanju spomenika sa postamenta „brujale” o navodnom pretapanju, prodaji i sličnim besmislicama. Kada su u pitanju simboli grada i neke trajne vrednosti, svi bismo trebali da se slažemo i da ne bude podela – zaključio je Vesić, koji je obišao i izložbu posvećenu rekonstrukciji „Pobednika”, upriličenu na platou spomenika.

Događaju je prisustvovala direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković.