petak, 14. februar 2020.

Vesić: „Pobednik” vraćen na mesto s kojeg je „čuvao” Beograd 91 godinu

Najbolji dokaz emotivne vezanosti građana našeg grada s „Pobednikom” jeste to što su juče hiljade Beograđana došle da se slikaju i izbliza vide spomenik, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Prisustvujući podizanju „Pobednika”, rekao je da će skele ostati još nekoliko nedelja, kako bi sve bilo pričvršćeno i posao kompletiran do kraja.

– „Pobednik” je danas, posle 125 dana, vraćen na mesto s kojeg je „čuvao” naš grad 91 godinu. Danas je istorijski dan za Beograd, jer dobro je poznato da ne postoji panorama ili razglednica Beograda na kojoj „Pobednik” nije prikazan. Za Beograd je veoma važno što je rastauracija „Pobednika” uspešno završena i trebalo bi čestitati Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, vajaru Kuzmanoviću i kompaniji koja je izvršila radove, što su za 125 dana završili posao – istakao je Vesić.

On je dodao da su ojačane veze sa postamentom, koji je takođe obnovljen, budući da je za ovu 91 godinu i on pretrpeo oštećenja i tridesetak centimetara bio nagnut na jednu stranu.

– Nismo birali i pravili redosled restauracije spomenika, već jednostavno, kada se utvrdi da je određeni spomenik u lošem stanju, započinjemo rekonstrukciju. Desetak godina bilo je poznato da je „Pobednik” bio u lošem stanju i analize nisu obavljene juče. Ipak, problem je bio što u prošlosti niko nije hteo da izdvoji novac u tu svrhu, sve dok Skupština grada prošle godine nije donela tu odluku i odvojila oko 200.000 evra za taj posao – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je podestio na to da je Grad pre ove restauracije zajedno s Vladom Francuske renovirao Spomenik zahvalnosti Francuskoj, a u narednim mesecima očekuje nas i restauracija Spomenika knezu Mihailu.

– Taj spomenik neće biti skidan sa postamenta, već će biti očišćen i obnovljen, tako da, jedan po jedan, polako uređujemo spomenike kulture i na taj način čuvamo našu kulturu i tradiciju. Trenutno je u toku restauracija nekoliko kapija na Kalemegdanu, a budući da ovde postoje i zidine koje bi trebalo renovirati, jer datiraju iz vremena Stefana Lazarevića, naredne godine nas očekuje i taj zadatak. Ne bi trebalo zaboraviti na to da je rekonstruisano Malo stepenište Jelisavete Načić, Veliko stepenište, čitav plato oko „Pobednika”, a urađeno je i osvetljenje, praktično na celom Kalemegdanu. Radi se i rekonstrukcija Zindan kapije, Kapije Karla Šestog, damar Ali-pašinog turbeta, česme Mehmed-paše Sokolovića... Uređujemo deo po deo Beogradske tvrđave u koju decenijama nije ulagano, jer to velelepno zdanje nije važno samo za Beograđane već i za turiste – istakao je Vesić.

On je napomenuo da je restauracijom „Pobednika” spomenik ponovo dobio originalnu boju iz 1928, obnovljen je postament, a sanirane su i rupe od metaka i gelera. Sajla kojom je spomenik pričvršćen za postament je takođe obnovljena i veza je sada mnogo kvalitetnija. Ovo je prva ozbiljna rekonstrukcija „Pobednika”, jer je do sada rađeno samo čišćenje postamenta od grafita.

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, sekretar za kulturu Ivan Karl, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, kao i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković.