petak, 14. februar 2020.

Nikodijević: Ubrzavamo tempo gašenja školskih kotlarnica

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zajedno sa sekretarkom za zaštitu životne sredine Ivanom Vilotijević i podsekretarom za obrazovanje i dečju zaštitu Igorom Raičevićem, obišao je OŠ „Filip Višnjić” na Karaburmi, koja je priključena na sistem daljinskog grejanja. Kako je tom prilikom Nikodijević precizirao, ovo je samo jedna u nizu individualnih kotlarnica koje se gase u gradu i koje su radile ili na mazut ili na neka druga ekološki neprihvatljiva goriva.

– Postoji odluka i strategija Beograda za gašenje svih individualnih kotlarnica u objektima javne namene. Od devedesetih godina suočavamo se s velikim problemom, zbog čega je ugašeno više od 1.300 individualnih ložišta. Naš posao jeste da se nađe alternativno rešenje, te da se objekti javne namene priključe na daljinski sistem grejanja ili na gas. Cilj je da se u narednih nekoliko godina sve škole po tom pitanju dovedu u red – rekao je Nikodijević.

Nažalost, precizirao je Nikodijević, i danas u Beogradu imamo više od tri stotine hiljada objekata koji imaju individualna ložišta, a koja su ekološki neprihvatljiva.

– Grad Beograd nastavlja svoju politiku u ovom segmentu još od 2012. godine, kada je doneta strategija gašenja svih tih kotlarnica – naveo je Nikodijević, najavljujući da će već za desetak dana isti posao biti završen na još jednom školskom objektu u Rakovici.

Tempo gašenja kotlarnica je ubrzan, naročito u školama, dodao je predsednik Skupštine grada. Godišnje se ugasi njih sedam-osam, dok je ranije to bilo u svega jednoj ili dve škole godišnje. Deo te strategije, dodao je on, jeste i da se građanima omogući priključenje na gas ili toplodalekovode, a kada mreža bude „razvučena” po čitavom gradu, onda će to biti i obaveza svih domaćinstava.

– Plan je da se izgradi još 306 kilometara toplovodne mreže i oko 250 kilometara gasovoda, kako bi građani imali mogućnost priključenja na njih. To će u budućnosti biti standard u Beogradu – istakao je Nikodijević.

Imajući na umu da je to duži proces, ove godine u budžetu su izdvojena sredstva, pre svega za čišćenje dimnjaka i postavljanje filtera u individualnim kotlarnicama, za šta je opredeljeno oko 15 miliona evra, kazao je Nikodijević.

– Ove godine počinje i izgradnja toplodalekovoda Obrenovac – Novi Beograd, vrednosti oko 190 miliona evra, koji treba da omogući da toplu vodu koja se iz termoelektrane ispušta u Savu, preusmerimo u toplanu na Novom Beogradu. Na taj način potreba za uvozom gasa smanjila bi se za 30 odsto. Osim toga, gradi se i toplodalekovod Vinča–Konjarnik, u kojem će se voda zagrevati na gas koji će se dobijati procesom sekundarne separacije otpada iz spalionice u Vinči, čime ćemo omogućiti kvalitetno grejanje i značajnu uštedu. Strategija o zaštiti prirodne okoline koju smo usvojili, polako se ostvaruje. Za nju je potrebno određeno vreme, ali postoje stručni ljudi s kojima ćemo na kraju uspeti da ostvarimo zacrtane ciljeve – istakao je Nikodijević.

Govoreći o uređenju OŠ „Filip Višnjić”, Nikodijević je najavio da će se ova škola, zbog prostranog zelenog pojasa, naći u projektu Sekretarijata za zaštitu životne sredine za uređivanje zelenih površina u školama.

Gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević istakla je da je Grad Beograd od 2012. godine do danas uložio 300 miliona za potrebe gašenja kotlarnica, i podsetila na to da je u projekat priključenja ove škole uloženo 11.600.000 dinara.

– Radovi se sprovode po planskom aktu za kvalitet vazduha, koji sadrži akcioni plan, i ispunjen je 90 odsto. Neke stvari su van domena sekretarijata i škole, ali saradnjom se mogu naći nova rešenja za bolju životnu sredinu, prvenstveno za decu koja su naša budućnost. Velika obaveza je i prenošenje informacija deci, koja će to preneti roditeljima, da ukoliko postoji mogućnost, nađu ekološki prihvatljivo gorivo za grejanje – rekla je Ivana Vilotijević i pohvalila ovu školu u kojoj postoji ekološka radionica, selekcija otpada i visokoekološko obrazovanje.

Direktorka Osnovne škole „Filip Višnjić” zahvalila je nadležnim gradskim sekretarijatima na sprovedenom projektu priključenja na daljinski sistem grejanja i izrazila nadu da će i najavljeni projekat ozelenjavanja školskog dvorišta takođe biti uskoro realizovan.

Napomena: Video snimak ovog događaja možete preuzeti sa: www.infobiro.tv