subota, 15. februar 2020.

Obeležena slava opštine Zvezdara

Slava opštine Zvezdara, Sretenje Gospodnje, obeležena je u subotu, 15. februara, u prisustvu velikog broja gostiju, narodnih poslanika, opštinskih i gradskih funkcionera, predstavnika institucija sa opštine, sveštenika zvezdarskih crkava i građana Zvezdare, obredom sečenja slavskog kolača i osvećenjem žita u Sali za venčanja Opštine Zvezdara, saopšteno je iz ove opštine. 

U ime domaćina prisutne je pozdravila zamenica predsednika opštine Zvezdara Violeta Filip, koja je rekla da je Sretenje Gospodnje važan datum u srpskoj istoriji i da je ovaj dan važan za Zvezdaru, ali i za Srbiju, jer se obeležava i kao Dan državnosti Republike Srbije.

Ovaj praznik ustanovljen je u spomen na dan kada je 15. februara 1804. u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, ali i kao sećanje na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i potvrđen Sretenjski ustav, prvi Ustav Kneževine Srbije, koji je označio i početak savremene državnosti.

Violeta Filip je prisutnima, građanima Zvezdare i njihovim porodicama poželela puno uspeha i rekla da će i narednih godina Zvezdara obeležavati ovaj praznik sa željom da živimo u miru i da se Zvezdara, Beograd i Srbija sve više razvijaju.