sreda, 19. februar 2020.

Obnavlja se Infektivna klinika skoro vek posle izgradnje

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišli su danas radove na izgradnji i rekonstrukciji Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije. Događaju su, između ostalih, prisustvovali zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Gradonačelnik je ocenio da će projekti koji su trenutno u toku, a među njima je i izgradnja i rekonstrukcija Infektivne klinike, izmeniti sliku zdravstva u Srbiji i životni standard naših građana.

– Ovi projekti rezultat su odgovorne politike Vlade Republike Srbije, ali i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića o poboljšanju i razvoju našeg zdravstvenog sistema, odnosno cilja da za nekoliko godina na listi zdravstvenih sistema EU budemo među prvih deset – rekao je gradonačelnik za Beoinfo.

On je dodao da se konkretno na obnovu ove klinike čeka gotovo čitav vek.

– Siguran sam da ćemo nakon završetka izgradnje imati čime da se ponosimo. Nova zgrada obezbediće daleko bolje uslove pacijentima, ali i zaposlenima za rad – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da se nikad više nije gradilo u zdravstvu. Dokaz za to jeste i projekat izgradnje i rekonstrukcije KCS u Beogradu, koji je jedan od najvažnijih kapitalnih projekata, vrednosti od 110 miliona evra. Uskoro kreće i izgradnja dečje bolnice „Tiršova 2”, koja predstavlja potpuno novi pristup najmlađim pacijentima u modernoj bolnici kakav imaju njihovi vršnjaci u najsavremenijim zemljama sveta, dodao je Radojičić.

Ove godine, nakon više od pola veka, započinje i rekonstrukcija Hitne pomoći, koja će po završetku biti četiri puta veća od sadašnje.

– Grad Beograd je odgovoran partner Ministarstvu zdravlja i zajedničkim zalaganjem nakon četiri decenije izgrađeno je prvo vanbolničko porodilište u Lazarevcu, Obrenovac je dobio novo krilo Doma zdravlja, a započeta je i izgradnja zdravstvene stanice u Borči i Ugrinovcima – podsetio je Radojičić.

Predsednik Aleksandar Vučić precizirao je da je vrednost radova na Klinici za infektivne i tropske bolesti, započetih sredinom januara, oko pet miliona evra. U drugoj fazi projekta planirana je izgradnja još jednog objekta, a za to će, prema najavama, biti izdvojeno 15 miliona evra.

Postojeće tri zgrade stacionara, koje će dobiti nov izgled, izgrađene su 1926. godine. To je jedina civilna infektološka ustanova na teritoriji grada Beograda i okoline, i pokriva oko tri miliona stanovnika.

Predsednik Vučić je primetio da je Infektivnoj klinici bila neophodna obnova, te da su se pacijenti s pravom žalili, jer upravo ta klinika mora da bude najčistija. Vučić je dodao i da toj bolnici nedostaje još desetak lekara i dvadeset medicinskih sestara.

– Zgrada koja je bila u najlošijem stanju, u kojoj smo pružali zdravstvene usluge građanima u najtežim uslovima, konačno ide u prošlost – naveo je Vučić.

Predsednik je istakao da država izdvaja ogroman novac za zdravstvo, odnosno gotovo petinu budžeta – 20 do 21 odsto.

– Vidi se da se trudimo kako bismo popravili stanje. Ovde, na Infektivnoj, svi lekari i medicinske sestre zaslužili su orden, jer radili su u nemogućim uslovima – rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je na to da klinika nije rekonstruisana od izgradnje 1926. godine i da sva stolarija nije menjana od tada.

Klinika ima 154 postelje i godišnje se u njoj bolnički leči više od 2.500 pacijenata, a obavi se i oko 40.000 pregleda na godišnjem nivou. O pacijentima brinu 132 medicinske sestre i tehničara i 35 lekara. Predviđeno je da radovi budu završeni u aprilu sledeće godine.